Екип учени от института по теоретична физика на китайската Академия на науките от Пекин повтори експеримента на Google за демонстрация на квантовото превъзходство. За решението на твърде специфичната задача на квантовата система Google Sycamore бяха необходими три минути и 20 секунди. Съвсем същата задача новият алгоритъм на китайските учени без каквито и да е проблеми реши за пет дни с помощта на само 60 видеокарти на Nvidia. По този начин квантовото превъзходство На Google бе опровергано.

За достигането на квантово превъзходство – способността за изключително бързото решаване на задачи, за което на класическите компютри е необходима едва ли не вечност, Google съобщи през месец октомври 2019 година. Тогава интернет гигантът обяви, че хеговият квантов компютър Sycamore само за 200 секунди е решил задача, за решението на която на най-бързия към този момент суперкомпютър IBM Summit са необходими минимум десет хиляди години. IBM оспори това твърдение, но не потвърди думите си с реален експеримент.

Сега това направиха учените от Китай. Те създадоха алгоритъм, който с помощта на 60 видеокарти на Nvidia, базирани на графичните процесори V100 и A100 реши задачата на Google за около пет дни. По този начин китайски специалисти показаха, че суперкомпютрите също не винаги са най-добрите инструменти и е важна не само изчислителната мощност, а и уменията за нейното използване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *