Космическият кораб Шънчжоу-12 успешно се скачи с базовия модул Тянхъ (Tianhe) на изграждащата се в момента нова китайска орбитална станция Тянгън (Tiangong). След успешното скачване екипажът от трима души – Не Хайшън (командир на екипажа), Лю Бомън и Тан Хънбо се прехвърлиха на борда на китайската космическа станция.

Те ще останат в космоса в продължение на 3 месеца, като през това време ще извършват научни изследвания и ще започнат изграждането на космическата станция. След това екипажът ще се завърне на Земята с помощта на същата космическа капсула. Това ще бъде най-дългото оставане на тайконавти в орбита. Предишният рекорд за продължителен престой на китайски астронавти в космоса бе поставен през 2016 година и бе с продължителност 32 дни.

Шънчжоу-12 бе изведен в космоса с помощта на ракетата-носител Чанчжън-12F. Това е първият пилотиран китайски полет в космоса от месец октомври 2016 година. Пресметнато общо, Китай има осем пилотирани полета в космоса.

След успешното скачване, в орбита около Земята се образува конструкция от три елемента, които образуват нещо като буквата Т. Това са базовият модул Тянхъ, който бе изведен в орбита от товарния космически кораб Тянчжоу-2 и сегашните два модула с пилотирания кораб Шънчжоу-12.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *