Генералният директор на SpaceX не счита, че колонизацията на Марс ще се извършва предимно от богати хора, които са решили да оставят Земята и нейните проблеми. Илън Мъск напомни, че тези хора ще се сблъскат с реални опасности и има голям риск някои от тях да загинат. За този проблем, както и за конкурса за технология, която може да спаси Земята от климатичната катастрофа Илън Мъск говори с директора на фондация XPrize. Кой знае защо, ръководителят на SpaceX и Tesla бе бос на срещата.

В началото на годината Илън Мъск обяви за намеренията си да направи нещо полезно за цялата планета и избра нова технология за улавяне на въглероден диоксид. Той обеща да отдели от собствените си лични средства 100 милиона щ. долара за провеждане на конкурс на тази тема, с организирането на който се зае XPrize.

Сега се появиха първите подробности за този проект. През следващите 18 месеца ще бъдат избрани 15 екипа. Те ще трябва да покажат своите решения за извличането на въглеродния диоксид директно от атмосферата или от океана и неговото съхраняване по екологично чист начин. Първата награда е в размер на 50 милиона щ. долара, втората – 20 милиона щ. долара и третата – 10 милиона щ. долара.

По време на срещата с Питър Диамандис, Мъск съобщи и някои други подробности. За да победи, съответният екип трябва да демонстрира метод за улавянето на 1000 тона въглероден диоксид годишно. И още, трябва да се пресметне колко струва този процес на 1 тон СО2 и да се представи план, който да показва по какъв начин със същото оборудване може да се извлече много повече въглероден диоксид от атмосферата на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *