Престъпници от Обединените арабски емирства (ОАЕ) ограбиха банка с помощта на технологията deepfake. Според публикувани наскоро съдебни документи, те са използвали клониран от изкуствен интелект (AI) глас, за да извършат измама на стойност 35 млн. щ. долара

През януари 2020 г. ръководителят на един от клоновете на банката отговорил на обаждане от лице, което се представило за директор на голяма компания. Той съобщил, че неговата фирма сключва голяма сделка на стойност 35 млн. щ. долара.

Служителят, който и преди е работил със същия директор, разпознал гласа му и се съгласил да преведе посочената сума в новите сметки, без да подозира, че това е измама.

По-късно обаче разследването установява, че по време на разговора измамникът е използвал deepfake технология, за да имитира гласа и изказа на истинския директор на компанията. Установено е също, че в схемата са участвали 17 души.

Правоохранителните органи на ОАЕ са отправили искане към САЩ за съдействие в разследването, тъй като една от фалшивите банкови сметки е открита в American Centennial Bank.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *