Големите технологични компании и най-вече Google и Facebook напоследък станаха любима боксова круша на регулатори и други държавни институции. И в голяма степен има защо – вече е почти невъзможно някой да регулира начина, по който тези дигитални бегемоти управляват нашите лични данни, информацията за нашето поведение в мрежата, влияят на предпочитанията на мнозина и дори на политическите им възгледи.

Затова и през последните години те са обект на юридически атаки от страна на редица институции в САЩ, Европа, Индия и други страни. Само преди няколко месеца американското Министерство на правосъдието заведе антитръстово дело срещу Google. И вероятно няма да спре до тук.

Според The Wall Street Journal, съвсем скоро същото ведомство ще започне нови дела срещу Google и Facebook. Това ще е и първия път, когато социалната мрежа е обект на такава процедура.

От Google вече многократно заявиха, че търсачката не е монополист и потребителите имат възможност да използват алтернативи на всичките й онлайн услуги. Според гиганта, той функционира в изключително конкурентна технологична среда. Според представители на институциите обаче, той използва своето доминиращо положение при услугите за интернет търсене, за да налага свои услуги, в ущърб на конкурентите си.

Освен това производителите на устройства с Android слагат търсачката на Google по подразбиране и предварително инсталират много приложения на компанията. Тя плаща също и за поставянето на търсачката й като водеща по подразбиране в iPhone смартфоните.

От Facebook изглежда също ще отговарят как компанията използва позицията си като най-популярна социална мрежа за да ограничава конкуренцията и как използва потребителските данни. Ще бъдат разглеждани тясно и начините, по които тя е придобила своите потенциални конкуренти – Instagram и WhatsApp.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *