Социалните мрежи Facebook, Instagram, Twitter и YouTube премахнаха видеоклип на Доналд Тръмп по повод протестите в САЩ и дори временно блокираха профилите му.

Във видеото американският президент се обръща към протестиращите да се приберат у дома, но в същото време продължава да настоява, че изборите, в които той загуби, са фалшифицирани. В своето обръщение Тръмп нарича привържениците си „много специални хора“ и ги призовава „да помнят този ден завинаги“.

Социалната мрежа Facebook за първи път премахна публикация на американския президент. Говорител на компанията обяви ситуацията за извънредна и мотивира изтриването на клипа с думите: „вярваме, че тя допринася, а не намалява риска от продължаващо насилие“.

Представителят на Facebook съобщи още, че събитията в Капитолия ще бъдат обхванати от нейната политика „Опасни лица и организации“ и че тя ще сваля постове със съобщения в подкрепа на протестиращите и техните действия. Освен това компанията ще премахва всички публикации, насърчаващи въоръжен отговор и ще ограничи коментарите, подбуждащи към насилие и език на омразата.

В свое изявление говорител на стрийминг платформата YouTube също заяви, че видеото на Тръмп нарушава нейните правила и го премахна. Twitter първоначално ограничи видеоклипа на платформата си, добавяйки предупреждаващи етикети „риск от насилие“. По-късно го изтри, заедно с още два туита от президента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *