Дебелината на атмосферния слой е намаляла с 400 метра в сравнение с 1980-те години и към 2080 година ще намалее с още един километър, ако въглеродните емисии не бъдат съкратени. Тези промени могат да засегнат работата на сателитите, навигационните системи и да доведат до смущения в радиовръзката.

Стратосферата започва на височина около 20 км от повърхността на Земята и достига до около 60 км. Под нея се намира тропосферата, където живеят хората и където въглеродният диоксид нагрява и разширява въздуха. Този ефект води до повишаване долната граница на стратосферата. Освен това, когато СО2 прониква в стратосферата, той я охлажда и допълнително я намалява.

Това може да повлияе на траекториите на полета на сателитите и на тяхното време на оставане в една и съща орбита; може да окаже влияние на разпространението на радиовълните, а това от своя страна може да намали ефективността на GPS и другите подобни навигационни системи.

Намаляването на стратосферния слой е ясен сигнал за възникването на извънредна климатична ситуация и за увеличеното влияние на антропогенните фактори на планетата“ – счита Хуан Анел от университета Виго, Испания. „Това доказва, че ние разваляме атмосферата но височина до 60 км„.

Учените доказаха, че височината на тропосферата расте строго пропорционално на емисиите от въглероден диоксид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *