През периода от 2012 до 2014 година датското разузнаване е помагало на американската агенция за национална сигурност да следи лидерите на Швеция, Норвегия и Германия чрез подводните кабели.

АНС на САЩ е използвала своите връзки със специалните служби на Дания за следене на високопоставените лица във Франция, Швеция, Норвегия и Германия. Националната телевизионна и радио компания на Дания DR съобщи за извършено вътрешно разследване, проведено от датското военно разузнаване през 2015 година. Компанията DR е получила тази информация от лице, които е взело непосредствено участие в това разследване.

Оказа се, че през 2012-2014 години чрез датските информационни кабели АНС на САЩ най-щателно е следила политическата върхушка на тези държави, включително и тогавашния канцлер на Германия Ангела Меркел, както и Франк-Валтер Щайнмайер, който тогава заемаше поста министър на вътрешните работи на Германия, а сега е федерален президент на страната. Подслушван и следен е и бившият финансов министър Пеер Щайнбрюк.

В Дания са разположени няколко ключови станции за подводните интернет кабели, които оттам отиват към Швеция, Норвегия, Германия, Холандия и Великобритания. Според информацията на DR, датското разузнаване самостоятелно е инициирало това разследване през 2014 година след публикацията от страна на Едуард Сноудън на редица документи за дейността на АНС.

Германските политици заявиха, че от политическа гледна точка това е един ужасен скандал. Засега АНС не коментира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *