Френският съд глоби френския отдел на компанията IKEA с един милион евро за незаконно събиране на личните данни на своите служители. Вече бившият ръководител на френската IKEA Жан-Луи Байо бе осъден условно на две години затвор и глобен с 50 хиляди евро.

Скандалът се разрази през месец март 2012 година, когато френското списание Le Canard enchaine публикува кореспонденцията между служителите на IKEA France и различни детективски агенции, като от тази информация се разбра, че IKEA France чрез посредничеството на тези агенции е купувала информация за своите служители от полицейските бази данни, като е обръщала особено голямо внимание на синдикалните активисти, както и на клиентите, които са подавали жалби срещу компанията. За всяко конкретно запитване са се плащали по 80 евро, като пред съда бяха доказани около 200 подобни запитвания, при които е получавана полицейска информация. Френската полиция е направила обиск в централния офис на компанията, при който бяха иззети голямо количество доказателствени документи.

Прокурорът Памела Табардел заяви, че жертви на незаконното събиране на данни са станали около 400 служителя на магазините IKEA във Франция за периода от 2009 до 2012 години.

Чрез представените доказателства съдът реши, че IKEA е ползвала услугите на частната компания Eirpace, която от своя страна е получавала данните от различните полицейски служители. По време на съдебния процес се доказа, че един от топ мениджърите нееднократно е подавал списъци с имена на служители на компанията на различни частни детективи, които е трябвало да проверяват тяхната дейност, включително техните политически пристрастия и синдикална дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *