Военен кораб в Тихия океан с мощно лазерно оръдие се прицелва в американски орбитален военен сателит и го ослепява за известно време или напълно го извежда от строя. Това е един от основните сценарии, за които се готвят космическите сили на САЩ. Американските генерали са сигурни, че войната в космоса е неизбежна, ако не бъдат създадени надеждни съдържащи фактори. При това за основен противник в една подобна потенциална война те считат Китай.

Според информацията на центъра за стратегически и международни изследвания, Китай и Русия създават мощни некинетични космически оръжия. Един от видовете подобно оръжие са мощните лазери за временното или постоянното извеждане на сателити от строя, както и за създаването на силни смущения.

Заслепяващият сателит е ярък пример на бъдещите космически конфликти, към които САЩ трябва да бъдат готови. Битките в космоса престанаха да бъдат просто сюжет на научнофантастичните художествени произведения. Ето защо противосателитното оръжие вече е реалност“ – заяви генерал-лейтенант Джон Шоу, заместник-командир на космическите сили на САЩ по време на 36-ия космически симпозиум в Колорадо Спрингс.

Той каза още, че към днешен ден САЩ активно работи върху доктрината на космическата война.

Освен това, за противодействие на хипотетичен космически противник САЩ разработва секретно оръжие. Целта на това оръжие е да не се даде възможност на Китай да осъществи първия лазерен изстрел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *