Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на общото събрание на организацията заяви, че космическата надпревара на милиардерите е демонстрирала какви пропасти съществуват между бедните и супербогатите.

Според неговите думи „болестта на недоверието“ се разпространява в цялата планета, понеже обикновените хора виждат, как се ограничават техните права и какво е необходимо да направят, за да могат да осигурят храна на масата. Гутериш каза още, че родителите виждат бъдещето на своите деца много по-мрачно, понеже милиардерите пътуват из космоса докато милиони на Земята буквално гладуват.

Това лято милиардерите Джеф Безос и Ричард Брансън осъществиха полети до границата с космоса с помощта на своите частни кораби, създадени от техните компании. Тези пътешествия продължиха броени минути, но полетите струваха милиарди долари и привлякоха всеобщото внимание.

Изданието Business Insider съобщи, че още преди да летят със своите кораби, милиардерите са били жестоко критикувани, а хората са ги призовали да заплатят повече данъци. Като пример се посочва основателя на Amazon Джеф Безос, който не е плащал нито един цент данъци в продължение на минимум две години за периода от 2008-ма до 2018-та години. „Той се присмива на всеки в Америка, който наистина плаща данъци“ – заяви наскоро сенаторът Елизабет Уорън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *