На площ от 45 хектара от повърхността на водния резервоар Тенге в Сингапур днес тържествено бе открита гигантска слънчева електроцентрала. Тя включва 122 000 слънчеви панела с пикова мощност 60 мегавата. Плаващата електрическа централа може да осигурява енергията за работата на петте местни съоръжения за пречистване на водата.

Новата електроцентрала ще компенсира 7% от необходимата годишна електрическа енергия на местния съвет за комунални предприятия. Една от най-важните особености на новата слънчева електроцентрала е, че тя ще намали с 32 килотона въглеродните емисии в атмосферата на Земята, което е аналогично на изчезването на седем хиляди автомобила с двигатели с вътрешно горене от пътищата.

Строителството на новата слънчева електроцентрала започна през месец август миналата година. Това е част от новата програма на Сингапур, в рамките на която се предвижда към 2025 година четворно увеличение на използваната слънчева енергия.

Обектът е изграден по такъв начин, че е минимизирано въздействието на качеството на водата, на флората и фауната на водния резервоар. Между слънчевите панели има достатъчни разстояния за проникване на слънчева светлина и въздух, които са необходими за обитателите на този водоем. Изградени са и аератори, които поддържат необходимото ниво на кислород във водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *