Военноморските сили на САЩ разработват нов самолет, който може да остане във въздуха 90 дни, задвижвайки се единствено от масивни слънчеви панели, разположени на всяко от крилата му. Той е наречен Skydweller и е създаден от американско-испанската авиокосмическа компания Skydweller Aero.

Едно от възможните му приложения е да позволи на военните да следят непрекъснато околните морета, докато ескортират кораби. Това е голям прогрес за самолетите, задвижвани с възобновяема енергия.

Skydweller се базира на Solar Impulse 2 – соларен самолет с екипаж, който обиколи света през 2016 година. Компанията е променила дизайна му, като е премахнала пилотската седалка. Подобрението отваря повече място за товар.

Полученият самолет има размах на крилата 72 м. и е покрит с 884 квадратни метра фотоволтаични клетки, които генерират до два киловата мощност. В допълнение, той може да побере до 800 килограма оборудване за радар и камера.

В момента американските военни използват по време на морски патрули големи дронове, които могат да останат във въздуха само 30 часа. По-дългите полети обаче могат да се окажат особено полезни за техните мисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *