Плаващ дрон на Националната администрация по океаните и атмосферата (NOAA) засне урагана Сам отвътре. Според представители на агенцията направените снимки и видеоклипове могат да помогнат за подобряване на прогнозите за буря.

За целта от NOAA са поставили Saildrone Explorer SD 1045 на пътя на урагана от четвърта категория Сам. В това време дронът преодолява 15-метрови вълни и ветрове със скорост над 190 км/ч.

Това става, благодарение на специално „ураганно крило“, което помага на дрона да оцелее в условията на силен вятър. По време на своята „среща“ със Сам, устройството непрекъснато записва данни, които биха могли да помогнат на изследователите да разберат по-добре ураганите.

Информацията би могла да помогне и за подобряване на прогнозите за бури, което може да намали загубите на човешки животи, когато ураганите достигнат сушата.

„Използвайки данните, събрани от Saildrone, очакваме да подобрим прогнозните модели, които предвиждат бързо засилване на ураганите. Когато ураганните ветрове се усилят за броени часове, това е сериозна заплаха за крайбрежните общности“ – споделя Грег Фолц, учен от екипа на NOAA.

Вижте повече в прикаченото видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *