startup visa

От 26 февруари тази година България има т.нар. стартъп виза. Това става възможно след като Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за българското гражданство. В полза на изменението са гласували 64 депутати, двама са били против, а осем са се въздържали.

Това на практика означава, че предприемачите, идващи от страни извън Европейския съюз, ще имат бърз достъп до пребиваване у нас. Новината беше окачествена като е една от големите победи за българската стартъп екосистема, за която общността и по-конкретно Българската стартъп асоциация BESCO работи през последните две години.

Асоциацията успя да канализира усилията на голяма част от стартиращите предприемачи в България и да направи редица смислени предложения за законови промени и други инициативи в подкрепа на стартирането и развитието на бизнес.

„Първо, благодарим на всички членове и поддръжници на BESCO! Благодарим на всеки, който преди три години ни повярва, че има смисъл от организация, с която гласът на стартъп екосистемата да бъде чут, както и на всеки който се присъедини към каузата на BESCO и продължава да ни подкрепя и днес! Без вашето доверие, участие, идеи, подкрепа и съвети – това нямаше да бъде възможно!“ – написаха по този повод представители на организацията в нейния Facebook профил.

Те изказаха благодарности и към трима последователни министри на икономиката, към експерти от Министерството на икономиката, както и към народни представители от различни партии, които са подкрепили законопроекта. От стартъп асоциацията изразиха убеждение, че България може да привлече много от новосъздадените фирми, които влизат в ЕС. Следващата стъпка е създаването на наредбата от Министерство на икономиката, след която процедурата за стартъп визата може да започне да работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *