Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс смята, че изпращането на хора и заселването на Марс е глупост. Когато става въпрос за климатичните промени и оцеляването на човечеството, милиардерът предпочита да спаси Земята, отколкото да избяга от нея.

Бягството до Червената планета, което е дългогодишна мечта на основателя на SpaceX Илон Мъск, не е за Гейтс, споделя той в подкаста Sway на The New York Times. В него бизнесменът твърди, че тук на Земята трябва да се свърши по-важна работа като декарбонизацията на различни индустрии и разработването на ваксини.

Въпреки различията, Гейтс похвали Мъск за това, което е постигнал с компанията си за електрически превозни средства Tesla. По думите му тя е „един от най-големите приноси за климатичните промени, които някога е правил“.

solar-system

В същото време основателят на Microsoft е на мнение, че справянето с електрическите превозни средства е доста по-лесна задача, в сравнение с необходимостта от пречистването на други индустрии като производствата на стомана, цимент, торове и други. Инвестирането в ракети и пътувания до Марс, според него, е пропусната възможност да се решат тези проблеми.

Един от най-богатите мъже на планетата споделя, че предпочита да харчи парите си за ваксини или други мерки в помощ на хората, вместо за изпращането на мисии до Червената планета. В подкаста той допълва, че е практичен човек, а не човек, посветен на Марс.

Бил Гейтс смята, че справянето с климатичните промени ще е много по-трудно в сравнение с „преборването“ на коронавируса. Милиардерът инвестира в развитието на множество проекти, които биха намалили парниковите газове и затоплянето на планетата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *