Група активисти-хакери в Беларус са проникнала в почти всяка част от авторитарното правителство на страната в опит да свалят режима на Лукашенко. Хакерите, известни като беларуски киберпартизанти, разпространяват информация, която са открили в поверителни полицейски и правителствени мрежи.

За пръв път те започнаха да разрушават правителствените уебсайтове като акт на протест през септември миналата година след оспорваните избори в страната, в които победата на Александър Лукашенко беше широко смятана за измама. Тогава те публикуваха получената информация в Telegram, където имат 77 000 абоната.

Групата се състои от 15 експерти по ИТ и киберсигурност, работещи в технологичния сектор на страната. Само четирима от тях са завършили „етично хакерство“ и никой не е професионален хакер.

Данните, които групата публикува през последните седмици, включва списъци на предполагаеми полицейски информатори, лична информация за висши държавни служители и шпиони, полицейски дронове и центрове за задържане и тайни записи, заснети от правителствената система за подслушване.

Говорител на групата споделя, че кибератаките целят да „парализират колкото е възможно повече силите за сигурност на режима, да саботират слабите места в инфраструктурата му и да осигурят защита на протестиращите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *