Австралийското правителство подготвя нови закони в областта на социалните мрежи, които ще бъдат задължени да разобличават анонимни интернет тролове. Това съобщи премиерът на страната Скот Морисън.

Новите закони ще бъдат едни от най-строгите в света и ще изискват от онлайн платформите да премахнат враждебни публикации. Ако не го направят, съдебната система може да нареди на даден сайт да предостави подробности за нарушителя.

Морисън оприличава сегашния интернет на „Див Запад“, където анонимните тролове могат да „нараняват хората безнаказано“. „Ако това не може да се случи в реалния живот, няма защо да се случва онлайн“ – посочва премиерът.

„Анонимните тролове са предупредени – вие ще бъдете назовани и подведени под отговорност за това, което казвате. Големите технологични компании също са предупредени – или премахвате щита на анонимността, или ще бъдете държани като отговорни за това, което публикувате“ – предупреждава Морисън.

Предложенията за законови промени идват седмици след като Върховният съд на Австралия постанови, че социалните мрежи могат да бъдат държани отговорни за коментари в техните платформи. С реформите се прави още една крачка напред, налагайки определени действия, ако дадена публикация се счита за вредна.

Преди да влезе в сила, проектът за ново законодателство ще бъде подложен на обществено обсъждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *