Talent Sight или как да намериш „скритите“ ИТ специалисти

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 17 април 2024 в 15:23 1641 0

TalentSight

Снимка TalentSight

Зад Talent Sight седят трима приятели от гимназията, които в студентските си години поемат по различни пътища

Съвсем наскоро човек не можеше да си помисли, че технологичната индустрия ще спре да набира хора като луда. Масовите съкращения по света на основните гиганти, дойде като студен душ за повечето хора. Но реалността е малко по-сложна. Компаниите продължават да изпитват глад за специалисти, но той вече е фокусиран повече към опитните такива. Подготовката на кадри от нулата също не е спряла, но ИТ индустрията намали значително фокуса си към този тип професионалисти.

Затова за технологичните дружества търсенето и по-важното – намирането на качествени и вече изградени специалисти става все по-приоритетно. Задачата не е никак лесна, защото те рядко си търсят активно работа, въпреки че ще са готови да сменят настоящата си позиция, ако излезе по-добра оферта. Тези „скрити“ таланти се издирват трудно – обикновено чрез общи познати, препоръки или с много ровене от страна на HR екипите.

Търсачка на таланти

Платформата TalentSight се опитва да реши точно този проблем, като свързва компаниите с правилните кандидати, които търсят. Всичко се случва с обработката и подреждането на много и разнообразни данни, които да сглобят по-пълна картина за талантите, техните възможности и нужди. Както и да осигури по-надежден контакт с тях.

„Един от основните проблеми при специалистите по подбор е намирането и анализирането на голям обем от данни за всеки кандидат“, коментира Александър Геков CTO на TalentSight.

Той допълва, че тяхната платформа оптимизира процеса при намирането на правилните кандидати спрямо конкретната роля, като анализира големия обем от технически данни за ИТ кандидатите с помоща на изкуствен интелект (AI).

„По този начин пестим време и позволяваме взимането на информирано решение“, пояснява Геков.

Платформата Talent Sight официално стартира на 10 aприл. Платформата вече има над 100 регистрирани потребители и работи с някои от най-известните HR агенции и HR отдели на компании в България. Тя оперира на българския пазар, но няма никакво намерение да спира и се цели да навлезе на нови европейски пазари докрая на годината, допълват от дружеството.

Зад Talent Sight седят трима приятели от гимназията, които в студентските си години поемат по различни пътища. Главният изпълнителен директор Тодор Ранчев изучава Computer Science with Business в Англия. Главният технически директор Александър Геков завършва софтуерно инженерство в Нидерландия, а главният оперативен директор Красимир Дюлгеров остава в България, следвайки в Факултета по Математика и Информатика към Софийския университет.

След като и тримата са ориентирани в ИТ индустрията те виждат и редицата проблеми свързани с намирането на качествени кадри. Визията и идеята за TalentSight се ражда и след задълбочен разговор с над 100 специалисти от сектора.

Игла в купа данни

Проблемът в намирането на правилния служител много често наподобява популярния израз „да намериш игла в купа сено“. С разликата, че купът е изпълнен с данни от най-различни места. TalentSight ги събира на едно място, анализира и опитимизира процеса по взимането на информиран избор на работодателя за даден или група от кандидати за съответната позиция. Като голяма част от работата се извършва и от специализиран в това AI.

„Един от основните проблеми при специалистите по подбор е намирането и анализирането на голям обем от данни за всеки кандидат“, коментира Тодор Ранчев CEO на Talent Sight.

„Ние оптимизираме процеса при намирането на правилните кандидати спрямо конкретната роля, като анализираме големия обем от технически данни за ИТ кандидатите с помощта на AI. По този начин пестим време и позволяваме взимането на информирано решение“, допълва той.

От Talent Sight отбелязват, че в HR индустрията има два типа кандидати - активни и пасивни. Активните кандидати са хора, които активно си търсят работа и кандидатстват на много места. Най-често срещаните решения и платформи за тях са така наречените “job boards”, където кандидатите могат свободно да кандидатстват. Те обаче са едва 20% от общия брой наети служители в глобален мащаб според проучване, направено от LinkedIn за 2023 г.

Останалите 80% са пасивни кандидати. Това са хора, най-често специалисти с дългогодишен опит, които не си търсят нова работа, но са склонни да я сменят за по-добри условия.
“Уви много малко платформи има, които да таргетират проблемите при пасивните кандидати, а TalentSight таргетира точно това“, обяснява Александър Геков.

Специализираният AI

На помощ на новото трио идва пробива в генеративния изкуствен интелект. TalentSight разчита на езиковия модел на OpenAI, но е много тясно специализиран и обучен да обработва данните за различните кандидати. След което AI превръща целия този обем от информация в лесно и разбираемо описание за хора без техническо познание, като например специалистите по подбор и HR. За изкуствения интелект отговаря Красимир Дюлгерови, който развива неговите модели и интеграцията, както и за подръжката на базите данни.

TalentSight все още е тясно специализирана в ИТ сектора, като това е едно от ключовите й предимства. AI моделите на платформата са тренирани за тази индустрия и нуждата в нея от такъв тип решение е най-голяма в сравнение с други. Затова за момента, новата платформа ще е насочена само към този сектор.

Това не изключва възможността TalentSight да се развие и да предлага подобни решения и в други индустрии. Дори компанията вече е започнала тестова с реални потребители в счетовдния и финансов сектор.

Което може и да е наложително, предвид споменатите в увода тенденции в ИТ индустрията. От TalentSight коментираха, че наистина през последните две години се наблюдава спад в броя на отворените позиции. За тях за момента това е възможност, защото точно това поражда и нуждата от намирането и правилното идентифициране на квалифицирани кадри.

„Вече на преден план излиза качеството на кандидатите, а не количеството“, коментира Тодор Ранчев.

Търсенето на средни и старши програмисти е все още високо, като с навлизането на AI, тясноспециализираните кандидати ще стават още по-търсени и платформи като TalentSight ще могат да предоставят подобни кандидати на специалистите по подбор, допълва той.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !