САЩ върнаха правилата за мрежова неутралност на фона на недоволство от бизнеса

Стоян Ненов Последна промяна на 26 април 2024 в 15:11 910 0

Net Neutrality

Снимка Pixabay

Те бяха въведени по време на мандата на американския президент Барак Обама, но прекратени при Доналд Тръмп

Американската Федерална комисия по комуникациите (FCC) гласува за връщането на правилата за т.нар. интернет неутралност, съобщава Ars technica. Те бяха въведени по време на мандата на американския президент Барак Обама, но прекратени при Доналд Тръмп.

Джо Байдън беше се обявил за връщането им, но срещаше сериозна съпротива сред политиците и особено лобитата на бизнеса. Правилата за мрежова неутралност не позволяват на интернет доставчиците да блокират или ограничават достъпа до интернет услуги, които не нарушават закона. Също така се забранява на компаниите да приоритизират трафика към определени услуги и за това да се заплаща.

„Потребителите ясно ни казаха, че не искат техния интернет доставчик да си урежда сладки сделки с приоритетни ленти за някои услуги и бавни – за други. Те не искат доставчиците им да блокират, ограничават или да искат пари за приоритизация. И ако имат проблеми, очакват регулаторите на държавата да реагират. Оправяме това, като връщаме правилата за мрежовата неутралност“, казва председателят на FCC Джесика Розенворцел.

Интернет доставчиците не виждат нещата така. Те смятат, че правилата ограничават бизнеса и пречат на конкуренцията и предоставянето на повече услуги за всички.

„Това никога не е било проблем за клиентите на широколентови услуги, които се наслаждават на отворен Интернет от десетилетия. Вместо да прокарват тази регулаторна „кражба на земя“, законотворците трябва да обръщат внимание на реалните награди от това да изградиш възможности за всички в този хиперсвързан свят“, казва Джонатън Сполтър, изпълнителен директор на USTelecom – лобистка група на интернет доставчици в САЩ. Според организацията, тези „непрестанни регулации“ влияят негативно на осигуряването на достъпна интернет връзка за всички.

Организацията на интернет и телевизионните доставчици NCTA също е против правилата. Тя ги описва като „вмешателство в пазара във възможно най-лошия момент за огромните национални усилия най-сетне да затворим цифровото неравенство докато милиарди долари федерално финансиране са посветени за развиване на интернет достъпа до откъснатите общности в Америка“.

FCC прие правилата с 3 гласа „за“ и 2 „против“. Според републиканците в комисията, „Интернет в Америка процъфтяваше в отсъствието на контролиращи регулации от правителството в стил 30-те години на 20-ти век“. Републиканският член на FCC Брендан Кар казва, че се надява настоящият състав на американския Висш съд да отхвърли правилата и да остави Конгреса да решава тези важни неща, а той не е гласувал подобни регулации за Интернет.

Връщането на правилата за мрежова неутралност дава допълнителни правомощия на FCC. Комисията ще има право да отнема разрешителните на чуждестранни юридически лица, които са заплаха за националната сигурност и да не им позволява да работят в интернет инфраструктурата на САЩ. FCC ще има и повече възможности да наблюдава и анализира сривовете на интернет услугите и от какво са причинени.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !