Китай забрани на институциите да използват чипове на Intel и AMD

Стоян Ненов Последна промяна на 25 март 2024 в 17:00 677 0

AMD Ryzen 7000

Снимка AMD

AMD Ryzen 7000

Китайското правителство е въвело нови правила и списък с доверени производители на хардуер, които могат да бъдат използвани от държавните институции. В списъка има само китайски производители с което на практика чиповете на американските Intel и AMD са забранени, съобщава Financial Times.

Правилата бяха представени официални от китайските министерства на финансите и на индустрията и информационните технологии в края на декември миналата година. Те вече са в сила и дават срок на институциите да сменят компютрите и сървърите с нови, чийто процесори са дело на производители в препоръчителния списък.

Новите изисквания обръщат внимание и на софтуера. Дори и операционната система Windows може да се окаже забранена, както и чуждестранен софтуер за бази данни. Вместо това трябва да се използват разработки от китайски компании. Ако искат, американските фирми също могат да кандидатстват за добавяне в списъка. За целта обаче ще трябва да предадат голям обем информация за продуктите, чертежи и програмен код. Неща, които е малко вероятно да са съгласни да споделят. Освен това от значение е и каква част от проучванията, разработките, дизайна и производството са извършени в Китай.

В списъка в момента има 18 одобрени процесора, все от китайски компании. Сред тях Huawei, Phytium и др. По отношение на софтуера, основно внимание се обръща на преработени Linux дистрибуции от местни компании, както и други собствени разработки. Всичко това е част от новата мащабна стратегия на Пекин за ИТ иновации и намаляване на зависимостта на страната от чужди доставчици и технологии.

Решението на китайското правителство се смята за ответна реакция на санкциите, които през последните няколко години САЩ наложиха на местните компании. Част от тях нямат право да използват американски технологии, а други да внасят и предлагат продуктите си на територията на страната. Китай имаше по-скоро символични реакции на тези санкции, но през цялото време активно инвестираше в собствени ресурси, разработки и технологии.

Изглежда, че ИТ секторът на страната е готов да покрие разликите. За американските компании това ще се отрази сериозно на приходите им. Китай е най-големият пазар за Intel през миналата година, като е осигурил 27% от всичките ѝ продажби в размер на 54 млрд. долара. AMD има по-малка зависимост – 15% от своите 23 млрд. долара продажби. За Microsoft проблемът ще е по-малък. Миналата година президентът на компанията Брад Смит заяви пред американския конгрес, че софтуерният гигант генерира 1,5% от приходите си в Китай.

От друга страна, това ще се отрази добре на китайските компании. Анализаторите от Zheshang Securities изчисляват, че страната ще инвестира около 91 млрд. долара до 2027 г., за да замени ИТ оборудването, което попада в изискванията. Засега това не означава, че институциите няма да използват никакви чуждестранни технологии. Те все още са разрешени, но в по-ограничени случаи и изрични изключения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !