Доставките на сгъваеми смартфони могат да надминат 100 млн. броя до 2027 г.

Павлин Луканов Последна промяна на 28 юли 2023 в 12:47 312 0

Foldable Forecast

Снимка Counterpoint Research

Доставките на сгъваеми смартфони могат да надминат 100 млн. броя до 2027 г.

Тази година сме свидетели на своеобразен ренесанс в сектора на смартфоните със сгъваеми екрани. Постепенно от нишов тип продукти, те започват да добиват по-голяма популярност, което разбира се отдаваме на засилващата се конкуренция и навлизането на повече производители. Това от своя страна води до технологични подобрения, но и появата на някои по-достъпни модели.

Затова и новата прогноза за развитието на продажбите през идните години не е изненадваща. Тя идва от компанията за пазарни анализи Counterpoint Research и показва, че доставките на устройства от този тип ще надминат 100 млн. броя до 2027 г. От компанията очакват към този период най-големи дялове да имат Samsung и Apple. Разбира се компанията от Купертино тепърва ще пусне първия си сгъваем модел, като това може да стане чак през 2025 г.

Междувременно пазарът е доминиран от Samsung, като компанията е хегемон още от създаването на сегмента. Южнокорейците продължават да са доста активни, но има раздвижване и при китайските брандове, за съжаление основно на домашния им пазар. Интересно е да отбележим, че Китай се превърна в най-големия пазар за този тип смартфони през миналата година.

Голям тласък за сектора се очаква с появата на първия модел на Apple. Това ще доведе много нови потребители в сегмента, но все пак ще трябва да изчакаме за този момент. Иначе очакванията са за ръст на доставките до 18.6 млн. през настоящата година и 35.7 млн. през следващата. Темпът ще се засили до 54.7 млн., 78.6 млн. и 101.5 млн. през съответно 2025 г., 2026 г. и 2027 г.

Counterpoint са провели и проучване за нагласите на потребителите по отношение покупката на сгъваем смартфон, като следващо устройство. От всички 55% отговарят с да, 28% с не и 17% се колебаят. От тези, които в момента използват такова устройство 80% планират отново да заложат на този тип.

Иначе тази седмица Samsung представи най-новите си попълнения сред сгъваемите смартфони. Става дума за Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5, като иновациите, особено при втория, не са драстични. Наскоро и Motorola заяви големите си апетити към пазара, като компанията анонсира два модела, razr 40 и razr 40 Ultra. Google също вече има сгъваем смартфон и това е Pixel Fold, но той е с по-ограничена пазарна наличност. В международен план се предлагат още няколко устройства, които си заслужава да отличим, а това са Oppo Find N2 Flip, както и Huawei Mate X3.

Разбира се ключовите фактори в успеха и популяризирането на този тип устройства са два, конкуренцията и цените. И докато за първия ще подпомогне много навлизането на Apple, за втория предстои да видим как ще се развият нещата и дали устройствата ще останат почти изцяло в премиум ценовия сегмент. Със сигурност обаче отчитаме значителен напредък спрямо първите поколение смартфони със сгъваеми екрани. Надяваме се и Samsung да отчетат по-голям скок с иновации догодина, тъй като при най-новите им попълнения те са по-скоро ограничени.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !