Как да се възползваме от новите европейски програми

Новите европейски програми за дигитализация дават уникална възможност на малките и средни бизнеси да инвестират в ефективни технологии.

OFFNews.bg Последна промяна на 15 август 2022 в 14:45 3157 0

ЕС

Снимка Unsplash

ЕС

Новите европейски програми за дигитализация дават уникална възможност на малките и средни бизнеси да инвестират в ефективни технологии. В днешно време цифровизацията е задължителен процес, който в пъти улеснява комуникацията между самите фирми, техните партньори, доставчици и клиенти, както и съответните държавни органи и институции.

За да се възползвате от безвъзмездно финансиране по европейска програма е необходимо да проучите добре условията. Всеки от европроектите е насочен към точно определена група, отговаряща на специфични условия. Ето и какви са те:

Кой може да кандидатства по новите европейски програми?

Да се възползва от последните европейски програми за дигитализация може всеки бизнес, включително микро, малък и среден. За тях възможностите за кандидатстване през 2022 година са няколко:

• Програма за иновации и конкурентоспособност – предоставя инвестиционна подкрепа и осигурява дигитализация, чрез инвестиране в нови технологии и оборудване, както и влагане на средства за подобряване на енергийната и ресурсната ефективност на фирмата;
• Програма за развитие на човешките ресурси – подпомага провеждането на стаж за квалифицирането на нови кадри и наемането на персонал;
• Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация – подпомага разработването на нови научни програми и бизнеси, както и произвеждането на иновативни продукти и услуги.

Други специализирани европейски програми са изцяло насочени към регионалните представителства и юридически лица. Към тях могат да кандидатстват организации, училища, сдружения, административни органи и т.н.

Финансирането по европейска програма включва до голяма степен и разходите, които се покриват в средата или в самия край на проекта, след като вече бъдат направени. Преди да кандидатствате по европейска програма е важно добре да проверите какви са съответните критерии, които се изискват, както и да спазите точната процедура. От това зависи дали ще бъдете допуснати до оценка на проектопредложението или не. За това и нашият съвет е да се доверите на професионалист, с опит в кандидатстването за финансиране по европейски проекти и който ще може да ви гарантира успешно и професионално представяне.

Стъпки за кандидатстване по европейски програми за дигитализация

Процесът по кандидатстване за безвъзмездно финансиране е изпълнен с множество подробности, за които е добре да разчитате на професионалист, който да ви насочи правилно. Като цяло самата процедура минава през няколко стъпки:

• Първата е първоначална оценка за допустимост и анализиране дали проектопредложението ви ще съответства на избраната процедура. От това зависи дали отговаряте на условията за кандидатстване по европроекта или отпадате според критериите;
• Ако бъдете одобрени за кандидатстване, следва да подготвите всички необходими документи за проектопредложението си;
• Преминаваме към изготвянето на проектопредложение или бизнес план (в някои случаи и двете). Те трябва да отговарят на изискванията според програмата;
• След като документацията е готова следва да се окомплектова и подаде пред съответната комисия;
• Оценката на проектопредложенията за безвъзмездно финансиране се осъществява от назначена държавна комисия, отговаряща за управлението на европроектите по региони.

Ако проектопредложението ви бъде одобрено, следва сключване на договор със съответния управляващ орган на европрограмата, по която кандидатствате. Междувременно се изисква подготовка и представяне на междинни и крайни отчети, по които се следи как върви дейността по проекта. Необходимо е също така да осигурите пълно съдействие и мониторинг на съответните проверяващи органи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !