AMD обяви нови Ryzen мобилни процесори със “Zen 3+” ядра и AMD RDNA 2 графика

Offnews Последна промяна на 05 януари 2022 в 17:19 684 0

AMD

Идва нов настолен процесор AMD Ryzen 7 5800X3D с 3D V-Cache технология за гейминг

По време на събитието 2022 Product Premiere,  AMD (NASDAQ: AMD) обяви пълна гама AMD Ryzen 6000 процесори за лаптопи с нова, ефективна и мощна “Zen 3+” архитектура на ядрата и AMD RDNA 2 графика. Серията процесори AMD Ryzen 6000 са изградени по 6nm технологичен процес на TSMC. AMD анонсира и новия настолен процесор Ryzen 7 5800X3D с AMD 3D V-Cache технология за производителност в игрите от най-високо ниво и даде първа информация за новите Ryzen 7000 процесори по “Zen 4” архитектура, използващи AMD Socket AM5.

Процесорите от серия AMD Ryzen 6000 

Всичко започна със „Zen“ архитектурата, а процесорите AMD Ryzen 6000 са изградени по актуализираното ядро на AMD „Zen 3+“, оптимизирано за осигуряване на невероятна производителност на ват. Това са най-бързите процесори AMD Ryzen досега, с тактова честота до 5 GHz, до 1,3 пъти по-висока скорост на обработка и до 2,1 пъти по-бърза графика от серията 5000.

Ядрото „Zen 3+“ осигурява мощност и ефективност чрез нови функции за адаптивно управление на захранването, които бързо регулират скоростта, и нови състояния на дълбок сън, които спомагат за спестяване на енергия. В сравнение с процесорите AMD Ryzen от предишното поколение, процесорите AMD Ryzen 6000 могат да използват до 30% по-малко енергия за видеоконферентна връзка. Това води до невероятен живот на батерията - с процесорите от серия Ryzen 6000 се постига до 24 часа възпроизвеждане на филми с едно зареждане в елегантни, тихи лаптопи.

С до осем високопроизводителни ядра, всяко от които може да се справя с множество задачи едновременно, за да предостави 16 нишки процесорна мощност, процесорите AMD Ryzen 6000 осигуряват максимална производителност на ултратънките лаптопи с до 11% повече еднонишкова изчислителна производителност и до 28% по-добра многонишкова производителност спрямо предишното поколение.

Графика базирана на AMD RDNA 2 архитектура

Процесорите AMD Ryzen 6000 са и първите мобилни процесори, които разполагат с вградена графика, базирана на RDNA 2 архитектура. С графична производителност до два пъти по-бърза от тази на последното поколение мобилни чипове, това е първата в света вградена графика, която може безпроблемно да възпроизвежда огромното мнозинство от компютърните игри с Full HD резолюция. Процесорите от серия Ryzen 6000 имат изцяло нов интегриран дисплей енджин, позволяващ свръхвисоки разделителни способности и честота на опресняване. Серията AMD Ryzen 6000 позволява до 70% по-бързи AAA игри в сравнение с конкуренцията. Поддържат се Dynamic HDR дисплеи, а технологията AMD FreeSync поддържа плавно възпроизвеждане без забавяне и накъсване.

Нова платформа, нови характеристики

В допълнение към мощността, ефективността и невероятната графика, процесорите AMD Ryzen 6000 Series са изградени на изцяло нова платформа и предлагат най-иновативните технологии и функции.

  • Усъвършенствана DDR5 памет за по-бързи мобилни изчисления.
  • Подобрена поддръжка на периферни устройства с PCIe 4.0 и USB4.
  • ИИ шумопотискане за филтриране на фоновия шум.
  • Мощни Wi-Fi 6E решения от съвместната работа с Qualcomm и MediaTek.

Процесорите от серията AMD Ryzen 6000 са първите x86 процесори, които напълно поддържат разширените функции за защита на Windows 11 с интегрирания процесор за сигурност Microsoft Pluton, предлагайки защитена система позволяваща истинска чип-към-облак сигурност от. В комбинация с други водещи функции за сигурност от AMD, като AMD Secure Processor и AMD Memory Guard, това прави AMD Ryzen 6000 чиповете най-иновативните x86 процесори в света.

Спецификации на продуктите: Мобилни процесори AMD Ryzen 2022 

В горната част на продуктовата серия процесорите AMD Ryzen HX-серия осигуряват оптимална производителност в тънък и лек форм-фактор с невероятна графична мощност. За масовите потребители, които търсят производителност в движение, процесорите AMD Ryzen 6000 U-серия предлагат перфектната комбинация от производителност и ефективност.

Обновена гама от мобилни процесори AMD Ryzen 5000, подобряваща производителността с включването на „Zen 3“ технология, също е налична за 2022 г.

Очаква се първите лаптопи с процесори AMD Ryzen 6000 серия да бъдат налични от водещи OEM партньори, като Asus, Dell и HP още през февруари 2022 г. През цялата година AMD очаква да се появят на пазара над 200 мобилни компютри за домашните потребители и за бизнеса въз основа на портфолиото на Ryzen за 2022 г.

Процесорите AMD Ryzen PRO 6000 серия

Също очаквани в началото на 2022 г., AMD Ryzen 6000 PRO процесорите ще предоставят нови функции и технологии за премиум мобилни платформи. Изградени върху AMD „Zen 3+“ архитектура и по 6nm процес, процесорите AMD Ryzen с PRO технологии предлагат също и набор от функции за сигурност, инструменти за управление, и стабилност и надеждност от корпоративен клас, каквито изисква бизнесът

Заедно с AMD, Lenovo ще представи на клиентите си тази пролет новия ThinkPad Z, ултра-премиум бизнес лаптоп, включващ процесори AMD Ryzen PRO 6000. Lenovo и AMD си сътрудничиха, за да осигурят авангарден дизайн, безпроблемна аудио и видео производителност, максимално бърза реакция, подобрени функции за сигурност от процесора за защита Microsoft Pluton и Lenovo ThinkShield, и отлични възможности за работа в екип.

Настолен процесор AMD Ryzen 7 5800X3D с AMD 3D V-Cache технология

AMD също така обяви обновяване на процесорите за настолни компютри AMD Ryzen 5000 серия, доставяйки първите AMD Ryzen процесори с технологията AMD 3D V-Cache за невероятни игрови изживявания. Базиран на архитектура „Zen 3“, процесорът за настолни компютри Ryzen 7 5800X3D е най-бързият процесор за игри в света, осигуряващ средно 5% по-голяма бързина от конкуренцията в 1080p игрите.

Спецификация на продукта: AMD Ryzen 7 5800X3D

МоделЯдра/НишкиBoost честота Общо кеш (L2+L3) TDP
AMD Ryzen 7 5800X3D8C/16TДо 4.5GHz100MB105W

Процесорът AMD Ryzen 7 5800X3D ще бъде наличен за сокет AM4 по-късно през пролетта на 2022 г.

 “Zen 4” ядра и сокет AM5

AMD даде начална информация за процесорите от серия Ryzen 7000, които ще бъдат базирани на 5nm „Zen 4“ архитектура и ще бъдат налични през втората половина на 2022 г. Към процесорите Ryzen с архитектура „Zen 4“, AMD ще представи на пазара и изцяло новия AMD Socket AM5.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !