Тайванският TSMC – безценният заложник в студената война между САЩ и Китай

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 24 октомври 2022 в 16:00 959 0

TSMC

Снимка TSMC

TSMC

Обтягането на отношенията между САЩ и Китай и студената война, която се развива между тях, поставя в опасна ситуация Тайван. Островната държава е сред лидерите в микропроцесорната индустрия и водещият производител TSMC е поставен между чука и наковалнята. Компанията се постави в безценната роля да е основният доставчик на най-модерните чипове и те да се правят в Тайван. САЩ обаче искат да изнесат част от това производството, в същото време натискат TSMC да започне да преустановява отношенията си с Китай.

Тайванският гигант дължи своята лидерска позиция на отворения и глобален пазар. Той произвежда редица чипове, които са разработени като дизайн от други компании. TSMC отговаря за почти всеки процесор в модерните смартфони, като Apple, Google, Microsoft и Qualcomm разчитат на него. Причината е, че много малко компании, могат да си позволят да изградят производствени линии за чипове. Това е скъп и дълъг процес, с много ноу-хау и непрекъсната модернизация. Intel е едно от малкото изключения, които разполагат със затворен кръг на разработка и производство на процесори.

Силициев щит

TSMC се опитва да задържи това предимство, като основен аутсорсинг производител. Наложените санкции на САЩ върху Китай започва да ограничава пазара на който може да оперира тайванската компания. Може настоящите преки загуби да са минимални, но тези в дългосрочен план тепърва ще се изясняват.

TSMC има и по-важна цел – да запази най-модерните си мощности в Тайван, за да бетонира високотехнологичния статус на островната държава. Страната отговаря за 20% от световното производство на чипове, а местната компания е почти монополист създаването на най-модерните 5nm и 4nm процесори. САЩ се опитват да пренесат или върнат част от ноу-хауто на своя територия и в същия момента да лишат от него Китай. TSMC и най-вече Тайпе са на мнение, че ако Тайван запази монопола си върху производството на най-модерните чипове, това ще им осигури лост за влияние в международната политика. С две думи ще ги направи незаменими.

„Всички се нуждаят от по-модерни полупроводници“, коментира министърът на икономиката на Тайван Уан Мей-хуа по време на визитата си във Вашингтон през октомври, цитиран от Financial Times. Тя добави, че страната като ключов играч на пазара ще „я превърне в спокойно и безопасно място“.

Точно заради това, Тайван разглежда настоящата си позиция на единственото място в което се произвеждат най-модерните чипове, като критично важен гарант за националната си сигурност. Правителството в Тайпе дори понякога описват тази концепция като „силициев щит“. Това ще им гарантира, че САЩ ще се намесят по-категорично в случай на пряка заплаха за острова от Китай.

Сблъсък на интереси

Тайванският подход обаче се сблъсква с новата политика на САЩ за въздържан и възпиране на технологичния възход на Китай. Вашингтон наложи редица мерки през последните няколко месеца, които имат няколко цели. Настоящата администрация на президента Джо Байдън вкара в сила редица ограничения за износа на ключови компоненти и технологии към Китай. Също така беше прокаран и законът CHIPS, който осигурява федерални субсидии за модерни заводи за процесори в САЩ и връщане на високотехнологичното производство на американска земя.

Още от времето на президента Доналд Тръмп, Вашингтон се опитва да диверсифицира доставките на най-мощните чипове. Бившият главен изпълнителен директор на Google и временен съветник към президента Ерик Шмидт обяви, че прекомерната зависимост от Тайван, прави военната продукция на САЩ уязвима. Тази теза се споделя донякъде и от администрацията на президента.

TSMC донякъде се опитва да угоди на Вашингтон, като през 2021 г. започна строителство на нови производствени мощности в щата Аризона. Те ще могат да правят чипове с 5nm архитектура – най-високия клас изнасян от Тайван за момента. Проблемът е, че ще е готов през 2024 г., когато тайванската компания вече ще е минала на 3nm технология. Но има по-значителни опасения.

„От една страна, САЩ натискат TSMC да се премести в САЩ. От друга, технологичната война, която води с Китай, изострят отношенията помежду им и това поставя Тайван под риск“, коментира Джейсън Хсу, бивш тайвански политик и настоящ преподавател в Харвард, цитиран от Financial Times. „Ако имаш нещо, което и двете страни искат, тогава разполагаш с лост за влияние, но ако не изиграеш тази карта се превръщаш в проста пешка“, допълва той, като акцентира, че Тайван в момента прави това, което САЩ иска.

Цялата ситуация е такава, че студената война между Вашингтон и Пекин се задълбочава. С всяка една нова ескалация, безценната за световния технологичен свят TSMC се превръща в неин „заложник“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !