Spotify изтри десетки хиляди песни, генерирани от изкуствен интелект

Мария Иванова Последна промяна на 10 май 2023 в 13:32 448 0

Spotify

Снимка Spotify

Spotify изтри десетки хиляди песни, генерирани от изкуствен интелект

Стрийминг гигантът Spotify премахна десетки хиляди песни, създадени от Boomy - стартъп за генерирана от изкуствен интелект (AI) музика. Песните са изтеглени от платформата след сигнал за подозрителна стрийминг дейност, подаден от музикална компания Universal Music, представляваща някои от най-големите звезди в индустрията.

Макар че изкуственият интелект буди все повече тревоги в музикалната индустрия, особено по отношение на авторските права, в конкретния случай изтеглянето не е пряко свързано с методите на генериране на песните, а по-скоро с начина, по който те са получили броя на стриймовете си. И по-точно - с подозренията за използване на ботове за повишаване на техния трафик - практика, известна като т.нар. изкуствен стрийминг.

Boomy стартира преди две години и позволява на потребителите да създават музика, генерирана от изкуствен интелект. След това те могат да качват създадените по този начин парчета в платформи за стрийминг и да получават хонорари от тях. Стартъпът обяви, че е създал над 14,5 милиона песни, което според неговите основатели е почти 14% от записаната музика в света.

Оказва се обаче, че някои хора се възползват от този автоматизиран музикален модел, за да генерират измамен стрийминг трафик, който след това може да бъде незаконно монетизиран. Той включва генерирани от изкуствен интелект песни, които (оказва се) се слушат от генерирани от софтуер слушатели.

Съобщава се, че заради подобни подозрения Spotify е свалила 7% от песните на Boomy. Броят на стриймовете им е бил изкуствено увеличен, което предполага, че са използвани ботове за повишаване статистиката за аудиторията. Според главния изпълнителен директор на стрийминг платформата Даниел Елк музикалната индустрия има "основателни опасения" относно възхода на музиката, генерирана от изкуствен интелект. "Работим с нашите партньори, за да се опитаме да установим позиция, в която едновременно да позволим иновациите, но в същото време да защитим всички творци, които имаме в нашата платформа" - посочи още той.

Изтеглянето на десетки хиляди песни от Spotify идва месец, след като Universal Music Group призова стрийминг услугите да се преборят с музиката, генерирана от изкуствен интелект поради опасения, свързани с авторските права. Една от най-мощните музикални компании в света, която представлява изпълнители като Дрейк, Ариана Гранде и Хари Стайлс, изпрати писмо до стрийминг услугите с искане да блокират AI софтуери да използват техните платформи за обучение на своя генеративен изкуствен интелект.

Точно след това кошмарите на музикалните изпълнители се сбъднаха, когато генерираната от изкуствен интелект колаборация на Дрейк и The Weeknd "Heart On My Sleeve" стана вирусна в TikTok, Twitter и YouTube. Макар че песента беше премахната от платформите за стрийминг поради нарушаване на авторските права, тя предизвика нова вълна от тревоги, свързани с навлизането на изкуствения интелект в музикалната индустрия.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !