Търсачката на Google ще проверява за граматически и правописни грешки

Мария Иванова Последна промяна на 09 август 2023 в 11:07 429 0

Google Search

Снимка Nathana Rebouças/Unsplash

Търсачката на Google ще проверява за граматически и правописни грешки

Най-голямата търсачка в света - Google Search вече има нова функция, задвижвана от изкуствен интелект (AI). Технологичният гигант Google обяви, че тя може да извършва проверки за граматика и правопис, подобно на Gmail и Docs.

На страницата за техническа поддръжка на компанията е обяснено, че функцията за проверка на граматиката използва "системи, базирани на изкуствен интелект", за да анализира езика и може да "провери дали дадена фраза или изречение са написани по граматически правилен начин” и да предложи корекции, ако не са.

Google предупреждава, че корекциите, предлагани от инструмента може да не са 100% точни. Изреченията с по-сложна структура и частичните фрази са особено трудни за проверка и в такива случаи може да се наблюдават някои разминавания. Важно е да се отбележи също, че засега търсачката може да проверява само търсения на английски език.

За да използвате функцията за проверка на граматиката и правописа на Google Search, трябва да напишете изречението или абзаца, които искате да бъдат проверени, в търсачката и след това да добавите фразата "grammar check" или "check grammar". След активирането на функцията, Google ще удебели и подчертае всички проблеми в изречението. Ако няма проблеми, ще се появи зелена отметка като индикация за това. Можете да копирате коригирания текст, като задържите мишката върху него и след това изберете бутона "Копиране", който ще се появи на екрана.

Ако искате да докладвате за неправилно или полезно предложение, можете да го направите чрез опцията "Обратна връзка" в долния десен ъгъл. Компанията предупреждава, че няма да извършва проверки на опасно, сексуално или терористично съдържание, нито на такова, свързано с насилие и вулгарен език.

Проверката на граматиката и правописа вече работят на всички браузъри, достъпни за всеки потребител, дори в тези, които не са включени в бета-тестовете на Search Labs за Bard. Новата функция на търсачката е само една от многото иновации, задвижвани от изкуствен интелект, които Google представи през тази година.

През май компанията стартира експериментална AI търсачка Search Generative Experience (SGE), която може да обобщава информация от множество източници в отговор на заявки за търсене. Технологичният гигант също така добави инструменти за генериращ AI към Gmail и Docs и пусна свой собствен чатбот с изкуствен интелект - Bard.

През изминалата седмица Google добави няколко нови функции в бета версията на SGE, като заяви по-бърза скорост на генериране и нови дати на публикуване, включени до всяка препратка. Системата също така вече споделя повече изображения и видеоклипове въз основа на заявките на потребителите.

Заедно с Microsoft, Adobe и почти всички водещи компании в сферата на технологиите, Google активно представя нови инструменти и продукти, използващи генериращ изкуствен интелект. Въпреки че тези иновации имат огромен потенциал да помагат на хората при изпълнението на ежедневните им задачи, съществуват и опасения, свързани със загубата на работни места и със склонността на изкуствения интелект да разпространява дезинформация.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !