Очакван дефицит на мед може да попари технологичните и еко производства

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2022 в 21:01 2248 0

Copper Pipes

Снимка Ra Dragon/Unsplash

Copper pipes

Съвременните технологии и устройства изискват изключително разнообразни и понякога неочаквани ресурси, за да бъдат произведени. Една от тях е медта – сравнително прост метал, който обаче може да се намери в почти всяка битова електроника, както и в набиращите популярност електромобили. Анализаторите на S&P Global, които стоят зад едноименните борсови индекси, обявиха, че има потенциална опасност за дефицит на мед през следващите години. Това може да удари различни индустрии, включително автомобилната и технологичната.

Според тях, този дефицит може да се окаже ключов фактор и да дестабилизира и без това динамичната международна обстановка. Анализаторите дори сравнят недостига на мед, с борбата за петрола през 20 век.

„Този недостиг може да окаже огромно влияние на компютърната промишленост" - заявиха експертите на S&P Global.

„Медния“ електромобил

Международната група за изследване на медта (International Copper Study Group) към S&{ Global подчертава, че проблемът е сериозен. В един електромобил се използват средно по 83 кг мед, а това е четири пъти повече в сравнение с обикновения конвенционален автомобил. В същия момент е и два пъти повече от медта, използвана хибридните модели. Големи количества от този метал се използват и при производството на слънчеви панели, вятърни турбини и в електроразпределителните мрежи. В съвременните технологии медта е на практика незаменима, понеже се използва навсякъде в съвременната електроника - от смартфони и компютри до телевизори и микровълнови печки.

По този начин, почти цялата технологична и еко индустрии ще бъдат поставени под опасност. Иновациите се оказват зависими от този метал, като малко хора биха си представили, че в един момент екологичното развитие ще остане в плен на металургичната и металодобивната индустрии.

Очакван дефицит

Ако търсенето на мед продължи да се увеличава със същите темпове, то към 2035 г. ще бъде необходимо пет пъти по-голямо количество мед в сравнение с 2020 г. В същото време още от 2021 г до днес добивът на петрол остана на ниво 81% в сравнение с предишните години. Ако добивът на този метал не бъде увеличен, то още през 2025 г. недостигът на мед ще достигне 1 млн. тона, пресметнато на годишна база. Ако ситуацията не бъде променена, то към 2035 г. дефицитът на мед ще достигне 9.9 млн. тона годишно.

Дефицитът със сигурност ще вдигне цените на този метал, а това означава, че ще поскъпнат компютрите, мобилните устройства, битовата техника и т.н. Според S&P Global, дори да бъде въведена масовото рециклиране на медта, то това няма да е достатъчно за удовлетворяване потребностите на електромобилите, компютърната електроника и на инфраструктурата за генериране на зелена енергия. Ако не се появи някаква съвсем нова технология и не се увеличи преработката на медна руда, то цената на всички електронни устройства неизбежно ще се покачи.

Към днешен ден Китай е най-големият консуматор на този метал с дял от 54%. От друга страна в Китай се извършва добивът на 8.9% от медта в целия свят, но в тази страна се обработват 42% от този метал. Тоест, Китай внася огромни количества медна руда и изнася вече готова рафинирана мед.

Най-много медна руда изнася Чили – 26.7%, следвана от Перу с дял от 10.5%. Ако цената на електрониката и електромобилите започне да расте поради дефицита на мед, то тези страни може да се замогнат.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !