Над 2500 документа с „тайните“ на Google изтекоха в интернет

Стоян Ненов Последна промяна на 01 юни 2024 в 11:10 697 0

google

Снимка Sarah Blocksidge/Pexels

Над 2500 документа с „тайните“ на Google изтекоха в интернет

Интернет гигантът Google очаквано пази в строга тайна най-важните си разработки. Сред тях е и търсачката, която превърна Google в това, което е днес.

Битката между интернет страниците за позициониране в челните места в резултатите на търсачката винаги е била много ожесточена. А Google избягва да дава много подробности за това как алгоритъмът подбира и оценява сайтовете. В резултат компанията (не)волно създаде цяла бизнес ниша – SEO (оптимизиране на сайтовете за интернет търсачките).

Всеки сайт се стреми да има възможно най-добро SEO, за да увеличи шансовете си да бъде класиран на водещите позиции при релевантни търсения. Официалната позиция на Google е, че качественото съдържание е най-важно и ако то е налице, даден сайт ще получи добър ранг и позиция. А пък ако е и добре поддържан технически, тогава резултатите ще са отлични.

Практиката обаче често показва друго – много сайтове с откровено некачествено съдържание и лоша структура изместват по-качествените материали. Причината е, че успяват да намерят начини да излъжат алгоритмите. А според експертите по SEO Ранд Фишкин и Майк Кинг, има и доста неща, които Google не казва или дори може да послъгва, съобщава The Verge.

Фишкин твърди, че е получил 2500 вътрешни документа на Google, които обръщат внимание именно на търсачката и как тя подбира резултатите. Неизвестният източник е заявил, че иска да покаже, че Google лъже за това как работи търсачката. Фишкин и Кинг са направили самостоятелни анализи на документите, като се очаква още много експерти да ги прегледат и това да доведе до промени в SEO индустрията.

Информационният масив обръща внимание на множество технически детайли. Например различните критерии, по които алгоритъмът оценява сайтовете. Включително и такива, за които Google публично е казвала, че не се взимат предвид, но според документацията, това не винаги е точно така. Конкретно са дадени примери, че алгоритъмът може да взима предвид фактори като популярност, експертиза, довереност и репутация не само на даден сайт, но и на авторите на публикациите.

Друг даден пример е, че в някои случаи търсачката използва данни от браузъра Chrome, включително кликове, за да преценява какви допълнителни линкове да покаже в резултатите. „Макар да се използва думата „лъжа“ да изглежда грубо, това е единствената точна дума, която може да се използва. Не обвинявам публичните твърдения на Google за това, че защитават търговската си тайна, но имам проблем с техните опити активно да дискредитират хора в маркетинга, ИТ и журналистиката, които са представяли своите доказуеми открития“, пише Кинг.

Google потвърди автентичността на документите, но и предупреди да се внимава с тях. „Призоваваме към внимание срещу взимането на неточни заключения за търсачката на база на извадена от контекста, остаряла или непълна информация. Споделяли сме подробна информация как работи търсачката и какви фактори системата взима предвид, като същевременно работим за защитата на интегритета на нашите резултати от манипулация“, казва говорител на интернет гиганта.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !