Може ли новият изкуствен интелект на Google - Gemini AI да надмине ChatGPT?

Мария Иванова Последна промяна на 04 юли 2023 в 11:44 636 0

Google Gemini AI

Снимка Google

Може ли новият изкуствен интелект на Google - Gemini AI да надмине ChatGPT?

В бързо развиващия се свят на чатботовете с генеративен изкуствен интелект изглежда, че ChatGPT на OpenAI може да бъде изместен. Нов амбициозен проект на Google се очаква да надмине всички съществуващи до момента AI системи.

Той се нарича Gemini и се основава на техники от компютърната програма AlphaGo на AI компанията DeepMind, която беше придобита от технологичния гигант през 2014 година. През 2016 г. AlphaGo стана първата системата за машинно обучение, победила човек в трудната стратегическа настолна игра Go.

Техниките, които преди седем години допринесоха за световния успех на AlphaGo, сега се внедряват и в Gemini. Една от тях е т. нар. метод на “учене с подсилване”, при който софтуерът получава обратна информация за работата си всеки път, когато взема решение.

Изкуственият интелект Gemini е разработен да се справя с различни видове данни и задачи, без да използва специализирани модели. Той е настроен да създава уникално съдържание, надхвърлящо източниците, от които е обучен.

Трябва да се подчертае, че в момента възможностите му са ограничени само до обработката на текст. За разлика от GPT-4, който е способен да обработва изображения, аудио, текст и видео. Въпреки това ограничение, изкуственият интелект на Google се стреми да предоставя по-креативни отговори, създавайки уникално съдържание извън обучаващите го данни.

Припомняме, че предишните проекти на технологичния гигант в областта на изкуствения интелект, като чатбота Bard, се сблъскаха с някои трудности. Сред тях и фактическа грешка при първото му представяне, която доведе до значителен спад в пазарната стойност на компанията-майка Alphabet.

С тези предизвикателства се увеличава необходимостта от осигуряване на безупречен старт на проекта Gemini. Ето защо се очаква внедряването му да бъде грижливо планирано, за да се предотвратят подобни неуспехи.

В интервю за Wired изпълнителният директор на DeepMind - Демис Хасабис посочва, че до финализирането на проекта Gemini остават още "няколко месеца". Изданието от своя страна отбелязва, че той “вероятно ще струва десетки милиони долари, ако не и стотици милиони”. Но като се има предвид, че Bard не успя да окаже реално въздействие, е ясно, че Google трябва да опита отново.

Макар и да е едва в началото, с напредването на разработката му Gemini се превръща в проект, който си заслужава да бъде наблюдаван. В случай на успех, той може да промени индустрията на изкуствения интелект и да установи нови стандарти за оценка на възможностите му. Въпреки това, докато окончателната версия не бъде пусната и не бъде оценена в реална среда, въпросът дали ще надмине ChatGPT и други AI системи остава без отговор.

Въпреки значителните постижения, които OpenAI постигна със своя GPT-4 през последните месеци, все още за популярния чатбот съществуват ограничения, свързани с разсъжденията в контекст и вземането на решения. В същото време, тъй като AI моделите все повече навлизат в нашето ежедневие, способността на машините да вземат надеждни решения и правилно да анализират текст става все по-важна.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !