Meta планира да задържи потребителите на Threads с „кукички“

Стоян Ненов Последна промяна на 31 юли 2023 в 19:15 442 0

Meta Threads

Снимка Julio Lopez/Pexels

Meta планира да задържи потребителите на Threads с „куки“

Ръководството на Meta има нова главна задача – да намери начини да задържи потребителите в новата социална мрежа Threads. Това е заявил изпълнителният директор на ИТ гиганта Марк Зукърбърг в разговор със служители на компанията, съобщава Reuters.

През миналата седмица Зукърбърг е провел онлайн среща с голям брой служители на Meta. Запис от нея е прослушан от Reuters, която цитира какво е казал милиардерът.

Той е заявил, че броят на активните потребители в Threads е паднал с над 50% след бляскавият старт на платформата. Threads тръгна впечатляващо, като за около 4 дни записа над 100 млн. регистрации, с което постави рекорд и измести ChatGPT като услугата, която най-бързо е достигнала 100 млн. потребители.

Бързият старт беше последван от еквивалентен спад. „Очевидно, когато имаш над 100 млн. души, които са се регистрирали, в идеалния случай ще е страхотно ако всички те или дори половината, останат. Още не сме го постигнали“, казва той.

След това допълва, че все пак смята спадът за „нормален“ и очаква броят на активни потребители да започне да се покачва с времето. Той възлага очаквания на новите функции, които ще бъдат добавени към Threads, както и добавянето на версия за компютър.

Главният продуктов директор на Meta Крис Кокс допълва, че се работи и по „кукички, които да задържат интереса“. Той дава за пример „да се уверим, че хората, които са в приложението на Instagram, могат да виждат важни теми от Threads”.

Това означава, че Meta иска да увеличи взаимосъвместимостта между Threads и Instagram. Подобен подход е сравнително очакван, като Threads стартира с идеята да бъде „отворена“ към други социални мрежи. Компанията е отказала официален коментар по темата и за плановете си.

По време на срещата Зукърбърг отбелязва още, че Meta не се е отказала и от метавселените. Той казва, че работата по технологиите за добавена и виртуална реалност продължава. „Не сме много напред с графика, но се движим добре“, казва той.

Зукърбърг допълва, че Meta трябва да продължи да инвестира в тази сфера, като се има предвид, че Google, Apple и Microsoft вече го правят и имат опит. „Трябва да имаме готови всички необходими инструменти, когато технологията е готова за праймтайма“, казва Зукърбърг. Той допълва, че според него масовото навлизане на метавселената сред хората по света ще стане през следващото десетилетие.

Той обърна внимание и темата за изкуствения интелект. Основателят на Meta казва, че новият AI модел Llama 2, който компанията пусна през юли т.г., ще бъде отворен и безплатен за комерсиална употреба за всяка компания, чийто услуги се използват от по-малко от 700 млн. души. Този висок праг означава, че Llama 2 няма да е достъпна безплатно единствено за основните конкуренти на компанията. Кокс допълва, че интересът към модела е голям, като само през първата седмица са получени над 150 000 заявки за изтегляне.

За финал Зукърбърг коментира и очаквания бой в клетка с Илон Мъск. „Не съм сигурен дали ще се случи“, казва той лаконично. Самият той заяви готовност по всяко време, но след първоначалната еуфория около потенциалното събитие и изявеното желание от организатори да подготвят мача, за момента няма видимо движение по събитието.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !