Мъск предупреди, че Twitter ще изтрие неактивните профили

Стоян Ненов Последна промяна на 09 май 2023 в 16:34 292 0

Twitter Sign in

Снимка Twitter

Мъск предупреди, че Twitter ще изтрие неактивните профили

Илон Мъск обяви, че Twitter започва постепенно да изтрива неактивните профили. Това ще доведе до видимо намаляване на броя последователи за доста от другите акаунти, предупреждава още милиардерът, цитиран от Ars technica.

„Започваме на трием акаунти, които не са имали никаква активност в продължение на няколко години, така че вероятно ще видите спад на последователите си“, написа Мъск.

Милиардерът и собственик на Twitter не дава подробности за критериите, по които социалната мрежа ще преценява кои профили да изтрива. През декември 2022 г., Мъск също беше обявил, че Twitter иска да освободи имената на профили, които не са използвани. Тогава той заяви, че подобно действие ще отвори за нови регистрации около 1.5 млрд. потребителски имена. „Това ще са очевидни изтривания на профили, които нямат туитове и не са влизали с години“, пише тогава Мъск.

Сега той не променя това становище. От него следва да се предположи, че Twitter ще изтрива профили без никаква активност и публикации, макар и срокът да остава неясен.

Изказването на Мъск остава и други неуточнени въпроси. Например ако някой профил е бил активен преди години и е имал публикации, дали той ще бъде запазен. Също така липсват и подробности какво ще се случи с акаунтите на починали хора.

Подобен ход ще създаде и нови-стари рискове, отбелязва CNET. Един от тях ще бъде възможността хора бързо да регистрират освободените имена и да ги запазят с цел препродажба или да се представят за други потребители и фирми.

Съоснователят на ID Software и бивш технически директор на Oculus VR Джон Кармак призова Мъск да преосмисли решението си. „Може би чета неправилно, но ако наистина ще изтривате неактивни акаунти и всичките им направени публикации, силно ви призовавам да преосмислите. Да се уведомят хората колко активни последователи имат, е добре, но изтриването на неактивните ще е ужасно. Все още има хора, които „харесват“ мои туитове отпреди 10 години, но разговорите вече са фрагментирани заради изтрити или недостъпни туитове. Не влошавайте нещата!“, пише Кармак

Според него е добре да се помисли за алтернативно решение, което да запази старите публикации и историята на Twitter, но да освободи имената за нови регистрации, ако компанията наистина държи на това. Кармак е на мнение, че не трябва да се правят такива промени.

Мъск отговаря, че „профилите ще бъдат архивирани, но е важно да се освободят изоставените имена“. Той отново не дава подробности как профилите ще бъдат архивирани и кои ще попадат за „освобождаване“ или архивиране.

Ars technica отбелязва, че през април т.г. правилата на Twitter са описвали, че компанията третира един акаунт като „неактивен“, когато в него не е влизано нито веднъж в рамките на шест месеца. През май т.г. обаче вече пише, че срокът е 30 дни. В правилата не е описано какво се случва с профилите, ако не се влиза в тях нито веднъж в рамките на тези 30 дни. Именно това е и основната критика към Мъск, че отново липсва яснота за намеренията му.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !