Кои са най-големите биткойн милионери в света

Offnews Последна промяна на 20 април 2022 в 19:48 1758 0

bitkoin

Биткойнът е цифров актив и платежна система с пазарна капитализация от около 750 млрд. долара към април 2022 г. Мнозина го смятат за една от най-успешните валути, създавани някога.

Покачването на биткойн от 2009 г. насам създаде изненадващ и разнообразен набор от милионери. Тези милионери направиха пари, като създадоха продукти за разрастване на все още зараждащата се крипто екосистема. Някои от тях създадоха борси за търговия с криптовалутата, други финансови продукти и токени, намиращи различни финансови и технологични приложения.

Разбира се, Биткойн беше - и все още е - рисков актив. Липсата на регулаторни предпазни рамки и волатилността на цените на криптовалутата привлякога както спекуланти, така и инвеститори.

Чангпенг Жао (CZ)

Чангпенг Жао е основател на Binance - най-голямата борса за криптовалути в света по обем на търговията. Според Индекса на милиардерите на Блумбърг нетното състояние на Жао е 96 млрд. долара през януари 2022 г. Изданието пише, че състоянието на Жао може да е "значително по-голямо", тъй като оценката им не отчита личното му криптобогатство, което включва притежанията му на биткойн и Binance Coin - криптовалутата, използвана за трансакции в Binance. През април 2021 г. Forbes оцени нетното състояние на Жао на 1,6 млрд. долара.

Жао, който имигрира в Канада на 13-годишна възраст от Китай, стига до Биткойн чрез игра на покер с приятели. След това той се впуска изцяло в криптовалутите и дори продава апартамента си за Биткойн през 2014 г. Binance, която стартира през 2017 г., обработва транзакции, които ежедневно възлизат на милиарди долари. Binance е по-голяма и предлага на клиентите си повече монети и деривати от своя конкурент. Bloomberg съобщава, че през 2021 г. тя е генерирала приходи в размер на 20 млрд. долара.

Бързото издигане на борсата се отрази на нейния регулаторен статут. Тя е подложена на регулаторен контрол в основните финансови юрисдикции и е принудена да работи без централен офис. Жао заяви пред Блумбърг, че приветства регулирането на криптовалутите. Що се отнася до богатството, той остава невъзмутим от статута си на милиардер. "Не се интересувам от богатство, пари, класации", каза той пред Блумбърг, като добави, че е готов да раздаде по-голямата част от богатството си преди да умре.

Сам Банкман-Фрайд

Издигането на Сам Банкман-Фрайд до статута на криптомилиардер е доста бързо. През 2019 г. възпитаникът на Масачузетския технологичен институт (MIT) основава FTX, една от най-популярните криптоборси в света, а през октомври 2021 г. Forbes оценява стойността му на 26,5 млрд. долара. FTX се отличава от конкуренцията, като предлага набор от иновативни продукти, недостъпни на други борси. Този микс включва сложни деривати, цифрови токени на физически акции и договори преди първоначалното публично предлагане (IPO).

Банкман-Фрайд нашумя, когато направи дарение от над 5 млн. долара за кампанията на настоящия президент на САЩ Джо Байдън през 2020 г. Той е роден в Калифорния и е веган, който нарича себе си ефективен алтруист - човек, който максимизира социалното си въздействие в широк спектър от обществени инициативи.

Тайлър и Камерън Уинкълвос

Тайлър и Камерън Уинкълвос използваха милионите, спечелени от съдебното им дело срещу Facebook, в криптовалути. Те станаха първите милиардери в крипто екосистемата след скока на цените на биткойн в края на 2017 г. Forbes оценява нетното им състояние на 5 млрд. долара за всеки от тях.

Макар че по-голямата част от оценяваното им богатство идва от инвестиции в криптовалути, близнаците Уинкълвос са и предприемачи, които стартираха борсата за криптовалути Gemini. Борсата беше оценена на 7,1 млрд. долара след набирането на 400 млн. долара през ноември 2021 г. Те също така притежават Nifty Gateway, платформа за покупка и продажба на NFT.

Майкъл Сейлър

През годините биткойнът привлече множество нетрадиционни инвеститори. Никой от тях обаче не е имал ентусиазма на Майкъл Сейлър, главен изпълнителен директор на софтуерната компания MicroStrategy. Фирмата започна да купува криптовалута през август 2020 г., като закупи Биткойн на стойност 250 млн. долара. По това време фирмата заяви, че купува биткойн, за да използва по-добре паричните наличности в баланса си.

С течение на времето Сейлър се превърна в яростен поддръжник на Биткойн и се появяваше по новините и конференциите за криптовалути, за да разказва за ползите и случаите на употреба.20 Към декември 2021 г. MicroStrategy увеличи дела си в Биткойн до 3,5 млрд. долара, като нахлуваше, за да купува криптовалутата по време на спадовете на цените. Стратегията послужи добре на Сейлър и неговата компания.

Цената на акциите на MicroStrategy скочи с над 337% (към декември 2021 г.), след като обяви придобиването на Биткойн. Междувременно Forbes оценява нетното състояние на Сейлър на 2,2 млрд. долара в резултат на залога му върху Биткойн.

С набирането на популярност на криптовалутите броят на хората, които печелят милиарди от новия клас активи, се увеличава. Криптомилиардерите са разнородна група. Някои от тях са спечелили милиардите си, като са предоставяли продукти и услуги на нововъзникващата екосистема, докато други са генерирали печалби, инвестирайки в крипто волатилността.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !