Изненадващо Саудитска Арабия внася пясък, въпреки че се намира в пустинята

Offnews Последна промяна на 31 януари 2022 в 07:27 539 0

Why Saudi Arabia Imports Sand

За какво се сещате, когато чуете за Саудитска Арабия? Мнозина ще си спомнят състезанията, които се провеждат там с наистина голям размах, като например Гран При от Формула 1. Някой навярно ще си спомни, че тази страна има монархическа форма на управление. А друг ще прочете цитат от учебника по география и ще ни напомни, че Саудитска Арабия е почти ненаселена, а по-голямата част от нейната територия е заета от пустини и полупустини. Но едва ли някой ще каже, че тази страна купува и внася огромни количества пясък. Пясък, с който са запълнени почти 100% от нейната територия. Какъв е смисълът?

Колко е пясъкът в пустинята

Според различни данни, от 90 до 95% от територията на Саудитска Арабия е пустиня, пълна с пясъчни дюни. Въпреки това страната внася огромни количества пясък от другите държави.

Всъщност причината за това съвсем не е сложна. Тази държава, както много други страни от Близкия изток, изключително бързо се развива, като темповете на строителството на нови сгради бързо се увеличава. Всичко това изисква огромни количества строителни материали, един от които е именно пясъкът.

Не всичкият пясък е подходящ за строителството на сгради

Пясъкът от пустините на Саудитска Арабия е образуван чрез ерозия под въздействието на вятъра. Поради това той има изключително гладка структура и не е много подходящ за целите на строителството. Това е изключително важно, особено когато е необходимо да се строят високи здания, които трябва да имат много здрава конструкция.

Точно обратното, морският и речният пясък са много по грапави и именно такъв пясък внася Саудитска Арабия. Той е далеч по-подходящ за строителството на пътища, високи сгради, бомбоубежища, язовири и други подобни обекти, които трябва да бъдат построени по такъв начин, че да издържат много дълго време.

За създаването на необходимата бетонна консистенция е необходимо наистина много от този пясък и страната го внася в огромни количества. Само че тук има един сериозен проблем, който оказва влияние на целия свят. Счита се, че обикновеният пясък, с който са пълни пустините на Арабския полуостров е възобновяем ресурс, а грапавият пясък, който се използва в строителството, не е.

Невъзобновяемият пясък може един ден да свърши

Подобно на нефта и газа, има известна генерация на въпросния пясък, който се използва в строителството. Само че това изобщо не е достатъчно в сравнение с количествата използван пясък. Това означава, че вече може да се говори за истински дефицит, с който след известно време ще се сблъскат навярно всички държави, но Саудитска Арабия ще бъде на първо място.

За щастие на строителите и жителите на тази страна, на нейната територия има огромни количества нефт, добивът на който е съвсем лесен и се осъществява с нищожни разходи. Едновременно с това печалбите от този нефт са огромни. Благодарение на този факт те могат да си позволят да внасят строителен пясък и от другия край на планетата. Интересно е, че най-много пясък Саудитска Арабия закупува от Австралия. Ако вземем глобус или карта веднага ще разберем колко са отдалечени тези две територии - между тях има около 11 хиляди километра.

Наличието на огромни суми пари и възможността да купува ресурси от чужбина дадоха възможност на Саудитска Арабия да строи световно известни сгради, много от които изглеждат наистина красиво и вълшебно. Така например гигантската Кула с часовника е на пето място в света по височина, която достига точно 601 метра.

Може ли пясъкът да доведе до екологична катастрофа

Много по-сложна е ситуацията при държавите, които са принудени да търгуват с пясък. Неговият добив унищожава кораловите рифове, предизвиква ерозия и разрушава редица природни системи. При това, въпреки сравнително невисоката цена на пясъка на международния пазар, тя все пак е напълно достатъчна, за да се осъществява добива на тази суровина навсякъде където е възможно.

 

Употребява се дори и специалното понятие Sand Theft - кражба на пясък. Понякога неговият добив се извършва и чрез забранени методи, въпреки че с този термин се обозначава и законното извличане на този ресурс. Така например, през 1980-те и 1990-те години, по време на строителството на китайския Шанхай от река Яндзъ е изваден твърде много пясък. Поради тази причина през 2000-та година правителството забрани добива на пясък от тези места. Но контрабандистите продължават да извозват пясък от там, а това води до съответните негативни последствия. Променя се релефът на дъното, увеличава се броят на произшествията с кораби и други.

Най-необичайната кражба

Има случаи, когато престъпниците са успели да откраднат цели плажове. Това се е случвало в Ямайка, в Индия, в Гърция и дори в Унгария. Самите строители подтикват хората към подобна контрабанда. Най-често това са различни търговци от Близкия изток и Китай. Интересно е, че за периода от 2011 до 2013 година в своето строителство Китай е използвал повече бетон отколкото САЩ за целия 20-ти век. Това са приблизителни изчисления, но те много добре показват какво се случва на световния строителен пазар.

Пясъчните войни

Според някои твърде мрачни прогнози човечеството може да се сблъска с така наречените пясъчни войни, след като запасите от този ресурс започнат да намаляват.

Разбира се, учените търсят начини за използване и на другите типове пясък, както и някои нови изкуствени материали, но случващото се показва, че вече има недостиг не само на основните ресурси, каквито са водата, храната и въглеводородите, но понякога и най-неочаквани. Случаят със строителния пясък е малко по-друг, но той съвсем нагледно показва колко силно натоварваме нашата планета и как изсмукване всичките ѝ сокове.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !