Intel и MediaTek сключиха ключово партньорство за производство на чипове

Стоян Ненов Последна промяна на 27 юли 2022 в 11:29 8214 0

Processor

Снимка Ryan/Unsplash

Чипове

Intel и MediaTek обявиха, че са сключили стратегическо партньорство за производство на чипове. Всъщност, MediaTek става първият голям клиент на Intel за новия бизнес на компанията. Той се казва Intel Foundry Services (IFS) и предлага на други компании да поръчват на Intel да произвежда чипове за техни устройства. Подобни услуги имат множество компании предимно в Азия. За Intel това е нова стъпка, като досега компанията използваше производствения си капацитет само за своите чипове.

Тази практика обаче вече не е достатъчна за ИТ гиганта да поддържа очакваното ниво на приходи. Особено като се има предвид, че именно компании като Qualcomm и MediaTek завзеха пазара на мобилни устройства, а Intel така и не успя да се наложи там. Вместо това компанията остана най-вече в сегмента на x86 процесорите и чипове за различни модули, които отново се използват предимно от по-големи устройства като лаптопи, компютри, сървъри. Наличието на чипове с марката на Intel в мобилни устройства е рядкост.

„Когато не можеш да ги победиш, присъедини се“

Или в случая на Intel – „стани им производител“. MediaTek се е устремила към лидерството на Qualcomm при мобилните устройства и има нужда от все по-голям производствен капацитет. При това тези заводи трябва да са достатъчно модерни и да използват най-новите техники и процеси. MediaTek ще използва заводите на Intel, за да произвежда множество различни чипове за умни устройства.

През 2021 г. MediaTek беше четвъртият по големина разработчик на чипове в света, който няма собствени заводи. Това го нареди пред AMD, но след Broadcom, Nvidia и Qualcomm с приходи в размер на 17.6 млрд. долара. Те се увеличиха с 61% заради големия скок на продажбите на смартфони. Чипове на MediaTek се използват и в таблети, множество мрежови продукти, IoT устройства, автомобили и др. Проектът на двете компании ще започне с производство именно първо за умните IoT устройства, а с течение на времето ще се използват и в „множество технологии и приложения“.

Intel изтъква, че с това партньорство MediaTek ще получи значителна производствена подкрепа в САЩ и Европа. Повечето заводи на компанията са именно в западното полукълбо. MediaTek е тайванска компания и досега разчита на заводите в Азия. Те са претоварени от поръчки, а изграждането на нови, не може да стане достатъчно бързо. Освен това философията на компанията е да не инвестира в собствен капацитет, а само да разработва чиповете, подобно на ARM.

Ползите за MediaTek

С този ход MediaTek ще разнообрази веригата си и ще я направи по-независима от конкретни региони и случващото се в тях. Двете компании не посочват срокове, но се очаква първите чипове да са произведени още тази година, а увеличаването на обемите ще започне в началото на 2023 г.

Пред The Register говорител на Intel коментира, че очаква сделката да се отрази много добре и на американския производител. Поръчките от MediaTek ще са значителни и ще донесат големи приходи за IFS. Това е важно не само за финансите на Intel, но и за репутацията на изпълнителния директор Пат Гелсингер. IFS е негова идея и е част от стратегията му за завръщане на силните позиции на Intel в сектора, които заради силната конкуренция бяха поразклатени през изминалите няколко години.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !