Apple следи потребителите и при изключени настройки

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 14 ноември 2022 в 11:34 829 0

Apple Privacy

Снимка Apple

Apple следи потребителите и при изключени настройки

Apple е технологичният гигант, който се гордее с опазването на личните данни на своите потребители. Крутите мерки са повод за спорове с други компании, като Meta, например. Но ако „ябълковият“ гигант ограничава събирането на лични данни от други в своите платформи iOS и MacOS, то самият той ги прилага. При това дори и ако потребителят се опита да изключи опцията за проследяване на дейността. Разкритията вече са довели и до заведено дело по този повод.

Разработчиците на мобилни приложения Томи Миск и Талал Хадж Бакри от Mysk откриват, че Apple следи „всяко едно движение“ в обновената версия на платформата iOS 14.6. Разкритието засяга собствените приложения на технологичния гигант, като данните се извличат дори и ако потребителят е изрично забранил споделянето на диагностична информация.

Подробна информация

Следенето на потребителското поведение е изключително подробно. Например, в магазина за приложения App Store, Appleполучава детайлна информация за търсенето от съответното устройство, какво се посочва, какво и колко време се разглежда и всичко това се предоставя в реално време.

Ситуацията е сходна и за други приложения на технологичния гигант. Борсовото Stocks предоставя пълни данни за всички наблюдавани, търгувани и търсени акции, както и за всеки материал, който е прочетен свързан с фондовите пазари. Информацията, която се предава е подробна и добре структурирана. В доста от случаите, потребителските действия са съпътствани и с пълни данни за устройството, което се ползва – модел, размер на екрана, език на клавиатурата и др.
Разработчиците са успели да потвърдят това за iOS 14.6, но не и за последната версия iOS 16. При нея също има подобно извличане на информация от страна на Apple. По-силното криптиране на данните, които се изпращат прави невъзможно определянето на точно какво получава технологичния гигант, като потребителско поведение.

Последствия

Разкритията на разработчиците от Mysk имат своите последствия. Вече е заведено колективен иск за нарушаването на законите за опазването на личните данни в щата Калифорния. Те са свързани с факта, че Apple продължава да извлича потребителската информация, дори когато хората изрично са посочили в настройките, че не искат да споделят нищо с компанията.

Последствията може да не се ограничат само до подобно дело. Apple изгради имидж на компания, която защитава опазването на личните данни. Тя го използва активно не само в рекламни кампании от последната година, но и пред регулаторите и в спорове с другите технологични гиганти. Най-известен е конфликтът ѝ с Meta (Facebook и Instagram) по темата за събирането на чувствителна информация и предоставянето ѝ на трети лица.

Apple ограничава значително възможностите на компанията Марк Зукърбърг да извлича данни за потребителите, които ползват социалните ѝ мрежи и после да ги предоставя на рекламодатели. Но сега се разбира, че „ябълковият“ гигант използва същите практики, когато става дума за нейните приложения. Двоен стандарт, който може да струва скъпо на Apple.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !