Apple ще инвестира 450 млн. долара в сателитната си услуга

Стоян Ненов Последна промяна на 14 ноември 2022 в 12:06 837 0

AMF emergency satellite

Снимка Apple

Apple ще инвестира 450 млн. долара в сателитната си услуга

Apple обяви, че ще инвестира 450 млн. долара за своята сателитна услуга за iPhone. По-голямата част от парите ще отидат в компанията Globalstar, която е основният партньор за реализирането на проекта. Това обяви официално технологичният гигант в първата половина на ноември и показва усилията и средствата, които се заделят за развитието на тази услуга.

Новият iPhone беше представен с функция за сателитна връзка, която да се използва при спешни случаи. Тя позволява изпращане на текстови съобщения, когато няма покритие на мобилен оператор. Функцията разчита на 24 сателита на Globalstar, които са в ниска орбита и трябва да започне да работи от този месец.

Apple обяви, че услугата ще е безплатна за първите две години. Макар компанията да не е казвала допълнителни подробности за плановете си за нея, изглежда, че след това тя ще е срещу определен абонамент. Това ще е един от начините за Apple да си възстанови част от мащабната инвестиция. Услугата не е напълно автоматизирана, като ще има и кол център. Той ще приема сигналите от устройствата при определени ситуации и ще извършва реалното обаждане до спешните екипи, за да предаде информацията.

Очаква се над 300 служители на Globalstar да работят само за услугата на Apple. Компанията използва проекта и за да акцентира колко много средства и усилия инвестира в американски партньори, тъй като често е обвинявана, че харчи много за чуждестранните си подизпълнители особено в Азия, които произвеждат повечето от устройствата ѝ.

Apple дори има собствена инициатива, която нарича Advanced Manufacturing Fund – чрез него заделя пари, които да инвестира в американски доставчици и партньори. Той е създаден през 2017 г., като от тогава досега е използван за множество по-малки проекти и няколко по-големи. Сред мащабните са 450 млн. долара за Corning за производство на стъкла за iPhone. Finisar пък получи 390 млн. долара за фабрика за лазерни компоненти за FaceID.

Сега към тях ще се присъедини и Globalstar за сателитната услуга, като амбицията на Apple е постепенно тя да се предлага в целия свят. Това може да означава ръст и на броя сателити в ниска орбита, което притеснява регулаторите.

Американската Федерална комисия по комуникации (FCC) заяви притеснения от ръста на услуги, които се нуждаят от сателити в тази орбита. Причината – тези апарати имат ограничен живот, но след това повечето от тях просто биват оставяни в орбита като космически боклук. С времето броят им се увеличава значително и създава рискове както за космическите полети, така и за останалите действащи спътници. Затова регулаторите вече обмислят ново Космическо бюро, което да управлява по-ефективно растящата сателитна индустрия. Като аргумент, FCC посочва, че в момента има получени заявки за разрешение за 64 000 нови сателита.

Очакванията към космическата индустрия са много големи. Анализаторът на New Street Research Джонатън Чаплин коментира пред FireceWireless, че услугата, която ще промени пазара, е повсеместно покритие – комбинация от сателитни и наземни мобилни мрежи, които позволяват разговори и мобилен интернет навсякъде. Само в САЩ това ще бъде индустрия за над 20 млрд. долара годишно, смята Чаплин. За да се случи обаче ще са нужни доста съвместни усилия между различни компании и потенциално нови регулаторни правила, които за сега все още липсват.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !