В България идват представители на 21 държави за Балканската олимпиада по математика в края на април

Offnews Последна промяна на 28 февруари 2024 в 18:35 657 0

Балканска олимпиада по математика
Балканска олимпиада по математика

Тази пролет България ще бъде домакин на Балканската олимпиада по математика. Тя ще се проведе от 27 април до 2 май в „Св.св. Константин и Елена“, Варна. У нас ще дойдат над 130 ученици от 21 държави от цял свят, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Регламентът на надпреварата предвижда, че в нея взимат участие както 11 официални страни от Балканите, така и държави-гости на турнира, които тази година ще бъдат 11 на брой. В тях влизат страни като Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Саудитска Арабия и други. На турнира България, като домакин, ще бъде представена от два отбора.

Балканската олимпиада по математика е основана от България, Румъния и Гърция през 1984 г., когато турнирът се провежда в Атина. През годините Балканиадата набира популярност и става една от най-сериозните международни прояви, която влиза в календарите на десетки държави-гости, участващи извън официалното класиране. Състезателният ден за учениците е един и тази година ще бъде 29 април. В рамките на 4 часа и половина всеки ученик решава 4 задачи, което включва по една задача от темите Алгебра, Комбинаторика, Геометрия, и Теория на числата. Всеки отбор може да се яви с до 6 ученици, което значи, че на Балканиадата ще премерят знания 138 състезатели.

Основните организатори на Балканската олимпиада по математика в България са Министерство на образованието и науката (МОН) и Съюз на математиците в България (СМБ). Председател на организационния комитет е чл.кор. Николай Николов, а секретари са проф. Станислав Харизанов и инж. Александър Велинов. Патрон на турнира е кметът на Варна Благомир Коцев, а за училище-организатор на събитието МОН определи МГ „Д-р Петър Берон“. Партньори на Балканиада са Jane Street, Astea Solutions и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

През последните години българските участници винаги взимат медали и в неофициалното отборно класиране страната ни е в топ 3. Учениците, които защитават българският трибагреник на Балканиадата се избират сред най-добре представилите се от Есенния математически турнир, Националното зимно математическо състезание и Пролетното математическо състезание. След това те преминават допълнителен подбор с контролни състезания, където най-добрите 6 влизат в националния отбор за надпреварата, а следващите 6 класирани от 9 до 11 клас влизат във втория български отбор.

Задачите за Балканиадата се избират след като всяка държава участник (без домакините) предлага до 5 задачи, след което домакините сформират комисия, която избира ShortList от задачи – 5-6 задачи от всяка една от четирите области. Накрая журито на олимпиадата, състоящо се от ръководителите на официалните страни-участнички, избира състезателната тема в деня преди самото състезание.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !