5 грешки, които забавят работата на смартфони с Android

Стоян Ненов Последна промяна на 01 юни 2023 в 09:47 1163 0

Android Smartphone

Снимка Adrien/Unsplash

5 грешки, които забавят работата на смартфони с Android

Смартфоните с Android като цяло работят стабилно и добре дълго време. Но често потребителите не осъзнават, че телефоните им всъщност могат да са още по-бързи.

С времето работата на устройствата често се забавя и това е нормално. Но понякога забавянето е твърде голямо и мнозина обвиняват качеството на телефоните си. Оказва се обаче, че потребителите допускат грешки, които постепенно и често „неусетно“ влошават работата на смартфона им, отбелязва GizChina.

Една от тях е игнорирането на наличните софтуерни актуализации. Ъпдейтите са важна част от оптимизиране на приложенията и операционната система. Те отстраняват и програмни грешки и недостатъци и подобряват цялостната работа на системата. Важни са и за сигурността, тъй като „затварят вратички“, които могат да се използват от хакерите.

Друга „неусетна“ грешка е използването на твърде много уиджети. Те определено могат да са много практични и удобни, но когато са с мярка. Ако целият начален екран е отрупан с подобни динамични карета обаче, това ще натовари наличните ресурси на смартфона. Неговите централен и графичен процесор ще обработват постоянно уиджетите, което ще се отрази и на батерията, особено ако става дума за по-динамични и визуални „приспособления“. Разбира се, това не означава, че човек не трябва да използва телефона си пълноценно, но може да преосмисли кои уиджети наистина са му нужни и ги използва и кои вече пренебрегва и почти не забелязва. Дори и „незабелязани“, те продължават да използват системни ресурси.

Трета популярна грешка е „задръстването“ на телефона с файлове. Android има нужда от няколко гигабайта постоянно свободно място в устройството. То всъщност се използва за кеш (временни) файлове, както и при инсталация и актуализиране на приложения, буфер при стрийминг и др. Ако паметта на телефона е пълна със снимки, клипове, приложения и други файлове, той няма да разполага с нужния капацитет (около 4-5GB), за да обработва временните файлове. Затова е силно препоръчително редовно да се свалят по-старите снимки, да се трият неизползваните приложения и да се поддържа такъв свободен ресурс за по-стабилната и ефективна работа на Android.

Четвъртата грешка е пренебрегването на рестартирането на телефона. Хората са свикнали, че смартфоните работят без прекъсване. Докато е напълно нормално да изключваме и рестартираме компютрите си, подобна практика е рядкост за смартфоните. Всъщност, рестартирането също е полезно и за тях. По-новите модели дори имат функция за автоматично рестартиране през нощта, която трябва да се активира ръчно. Дори и да няма такава, препоръчително е смартфонът да бъде рестартиран през няколко дни, например веднъж седмично. Това помага за изчистване на временни файлове и опресняване на ресурсите, което съответно ще подобри и цялостната работа на системата.

И последната грешка е неправилната работа и поддръжка на батерията. Позволяването на батерията да спадне под 20% влошава нейния дългосрочен капацитет. Освен това при спад под 15% повечето смартфони започват да ограничават постепенно системни модули и ресурси, за да пестят енергия. Същото може да се случи и при използване на телефона докато той се зарежда. Това е така, тъй като зареждането често води до по-сериозно загряване на корпуса, а високата температура отново активира системите за защита на хардуера и съответно ограничава производителността.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !