Защо технологичните гиганти започнаха масови съкращения

Стефан Николов Последна промяна на 01 февруари 2023 в 11:59 756 0

Software engineer

Снимка ThisisEngineering RAEng/Unsplash

Защо технологичните гиганти започнаха масови съкращения

Последните няколко месеца бяхме свидетели на масови съкращения от глобалните технологични гиганти. Компании, като Google, Meta, Amazon и Microsoft се смятаха за едни от най-сигурните работни места в IT сектора. Както и най-привлекателните. Но само за седмици, този мит беше за кратко разклатен.

The Verge и Forbes се опитаха да анализират съкращенията на работни места при IT гигантите. Според първото издание основните причини за съкращенията са натискът от страна на инвеститорите и фокусът върху рентабилността на един служител, както и инерцията на ръководството в духа на принципа "всички уволняват, ние също". Към това Forbes добавя необходимостта от преразпределението на човешките и финансовите ресурси и желанието да се покаже някакъв финансов растеж дори при липса на такъв.

Когато обявяват съкращения, компаниите използват абсолютно едни и същи аргументи: наближаваща рецесия и свръхнаемане на персонал по време на пандемичния растеж. Meta например, съкрати 11 000 служители през ноември 2022 г., а Amazon премахна съответно 10 000 и 18 000 работни места на два етапа. Google обяви плановете си да съкрати 12 000 души, а Microsoft - 10 000 служители. Двете авторитетни издания са цитирали запитаните различни служители на компанията и се оказа, че техните думи са поразително сходни.

The Verge попита водещите икономисти какви са причините за тези масови съкращения и дали наистина има такива? Отговорът е доста интересен: "Изглежда, че технологичните компании съкращават работни места, защото... другите технологични компании съкращават работни места".

Според Майкъл Кусумано, заместник декан на Sloan School of Management към Масачузетския технологичен институт, ключът може да се крие във факта, че инвеститорите са променили начина, по който се оценяват компаниите. Когато приходите растат много бързо - с 20 или 30% годишно, на практика никой не се интересува от печалбите. Но към днешен ден всички са преминали през период на подобен растеж, който вече се изчерпа и инвеститорите са станали по-предпазливи.

IT компаниите разполагат с резерви от десетки и дори стотици милиарди долари. Но когато инвеститорът гледа финансовия отчет за приходите и разходите, той не мисли за тези резерви. Днес един от най-важните показателите, които се използват за измерване на инвестиционната стойност на технологичните компании, са приходите на служител. Масовото наемане на служители по време на пандемията доведе до спад в приходите на служител. Според Кусумано, IT компаниите от нивото на Microsoft трябва да имат приход от 500 000 долара на служител годишно (минимум 300 000 долара). Въпреки че разходите за обезщетения в началото възлизат на милиони или дори милиарди долари, след известно време компаниите подобряват този показателя за приходи на един служител и започват да печелят повече – пресметнато на годишна база за един служител.

Но Джефри Пфефър, професор във Висшето бизнес училище в Станфорд, не е съгласен с това. Според него IT компаниите се копират взаимно в съобщенията си за съкращения, защото "мисленето е трудна работа, затова повечето мениджъри не го правят. Уволненията не намаляват толкова много разходите, колкото намаляват приходите, смята Пфефер.
Проучванията за това дали съкращенията действително увеличават стойността на акциите дават противоречиви резултати. Да си припомним, че по време на пандемията от коронавирус през 2020 г. съкращенията изобщо не се отразиха на цените на акциите.

Каквито и да са истинските причини за съкращенията, те трябва да създадат в очите на инвеститорите имидж на финансово отговорни компании, които мислят за дългосрочния си успех. Но Джеф Пфефър, в коментар за The Verge, подчертава един доказан ефект от съкращенията, който понякога се забравя: те засягат хората, като увеличават стреса не само сред съкратените, но и сред тези, които остават. Това оказва отрицателно въздействие върху техните работни места и бизнеса на компанията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !