Twitter трупа загуби, докато се готви за съдебна битка с Илон Мъск

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 23 юли 2022 в 15:31 2429 0

Twitter

Снимка Souvik Banerjee/Unsplash

Twitter

Социалната мрежа Twitter увеличава финансовата си загуба, а в същия момент се приготвя за съдебната си битка с Илон Мъск. Технологичният милиардер първоначално се опита да реализира враждебно придобиване, което беше прието от компанията, а след това предприемачът реши да се оттегли. В момента, Twitter се опитва да форсира сделката чрез съда, като делата са насрочени за октомври месец.

Резултатите

Докато компанията се опитва да финализира оттеглената оферта на Илон Мъск, тя отчита значителна загуба. През второто тримесечие, социалната мрежа губи нетно 270 млн. долара, а от оперативната ѝ дейност негативният резултат е 343 млн. долара. Това е в контраст със същия период от миналата година, когато Twitter е на печалба, макар и сравнително малка – от 65 млн. долара, са част от заключенията от финансовия отчет на компанията.

За момента обаче не се виждат краткосрочни притеснения, след като социалната мрежа отчита отлични резултати за първото полугодие. Компанията е на нетна печалба от 243 млн. долара, което се дължи на отличното представяне през първите три месеца. Тогава е отчетена нетна печалба от 513 млн. долара. Причината е вследствие на продажбата на звеното MoPuB. Благодарение на него, Twitter ще има добри наличности и потенциално балансиран резултат поне до края на годината.

Съдебната битка

Ръководството на компанията се опитва да форсира приключването на сделката с Илон Мъск за 44 млрд. долара. Технологичният милиардер първо се опита враждебно да я придобие, а след приемането на неговата оферта – той се оттегли. Twitter настоява за по-бързо производство и делото да влезе в зала още тази година. Усилията на социалната мрежа се увенчават с успех, като съдебният процес е насрочен за октомври.

В същия момент, компанията подчертава в своите финансови резултати своята теза в спора си с Мъск. Twitter продължава да твърди, че през второто тримесечие на 2022 г. делът на фалшивите профили е под 5%. Социалната мрежа поддържа тази теза от години наред и е основната причина за оттеглянето на Мъск от сделката. Технологичният милиардер е на мнение, че те са значително повече, като някои експерти ги поставят към 20%. Споровете са в методологията и извадката за определяне на точния дял.
Потребителите на социалната мрежа са основния ѝ актив, на който се крепи бизнес модела ѝ. Затова Илон Мъск смята, че ако броя на фалшивите абонати е силно надценен, това ще затрудни монетизирането на платформата. От една страна е прав, от друга – унифицирана и утвърдена методология за определяне на т.нар. „ботове“ няма. Сега Twitter и Мъск ще се подготвят за тежка съдебна битка, в която може да излязат наяве и доста от „тъмната страна“ на социалната мрежа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !