Илон Мъск се оттегли от сделката за Twitter

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 09 юли 2022 в 11:25 2572 0

Elon Musk

Снимка Proactive Investors

Илон Мъск

Милиардерът Илон Мъск прекрати споразумението за придобиването на социалната мрежа Twitter. Той обявява това с официално известие до Комисията за търговия с ценни книжа на САЩ (SEC), в която обяснява, че се оттегля от сделката, която оценяваше платформата на 46 млрд. долара. Това се случва буквално часове, след като се появиха слухове, че Мъск вече е замразил всякакви разговори за финансиране на покупката, което подсили опасенията, че ще се оттегли от нея.

Сделката беше обявена през април, но месец по-късно, милиардерът влезе в конфликт с ръководството на Twitter. Според него, компанията укрива важна информация за бизнес състоянието ѝ, като точния брой реални месечни потребители. Мъск и неговият екип твърди, че има значително количество фалшиви абонати, с които се надува общата база. Именно с този аргумент, технологичният предприемач разваля сделката в писмо до SEC.

Според експерти това няма да е краят на сагата между Мъск и Twitter. Причината е, че оправданието със задържането на информацията за реалното количество фалшиви абонати няма да е достатъчно силно при обжалване пред съда. Такова предстои, като част от основните акционери и ръководството на социалната мрежа обявиха, че ще предприемат. Отделно има спекулации, че Мъск предприема този ход, за да обезцени Twitter и да направи ново предложение, но много по-евтино.

В търсенето на фалшивите абонати

Мъск обяснява подробно в писмото си до SEC за спора със социалната мрежа относно нейните фалшиви абонати. В него, милиардерът твърди, че е изискал подробна информация за това на 9 май. На 25 май получава стандартен отговор, че те са около 5% от всички потребители. Мъск оспорва данните, защото според него и екипа му, са използвани изключително занижени метрики, за това какво е фалшив акаунт. В разгара на спора, излязоха данни, че тези 5% са изчислени на база на извадка от едва 100 потребителя.

Мъск и ръководството на Twitter се движат в кръг през целия юни месец. Разменените писма не водят до отговори на въпросите на милиардера и в крайна сметка не изсветляват процеса по определянето на фалшивите потребители. Това са основните причини, които Илон Мъск посочва в заявлението си до SEC за отказа от сделката.

На теория, броят на фалшивите абонати в Twitter е ключов за определянето на неговия бизнес потенциал. Основният модел на компанията за печелена на пари е от реклами, а вторичният – от продаването на базата данни на трети лица. Двете практики са нормални за повечето технологични гиганти – Facebook, Google и Amazon работят по сходен начин. Макар не при всички това да е основния бизнес модел.

Труден развод

Оттеглянето на Мъск от Twitter няма да е лесно. Ръководството на социалната мрежа вече обяви, че ще си търси правата по съдебен път. То ще търси подкрепата на магистратите в приключването на сделката при обявените вече параметри. Според тях, а и по думите на някои експерти, аргументите на Мъск за изтеглянето от трансакцията не са достатъчно силни. Споразумението за придобиване е подписано при доста силни обвързващи условия. Дори милиардерът да се откаже напълно от сделката, това пак ще му коства 1 млрд. долара в неустойки.

Практиката ще покаже дали Мъск наистина е загрижен за броя на фалшивите потребители в Twitter. Има предположения, че това е ход на милиардера, за да понижи цената на компанията. Малко след подписването на споразумението, той изрази мнение, че стойността на сделката може да е по-висока. Веднага след това започна и спорът с количеството фалшиви абонати.

Мъск може да постигне това по два начина. Първият е да прекрати сделката, да изчака неизбежния спад на цените на акциите и след това да направи нова оферта, която да бъде значително по-ниска. Това ще оправдае плащането на 1 млрд. долара неустойки преди това.

Вторият е да се опита при последващото дело да убеди магистратите, че сделката е сключена при завишени от Twitter данни и така да я свали в съдебната зала.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !