Twitter съди Илон Мъск заради сделката за 44 млрд. долара

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 13 юли 2022 в 17:45 2743 0

Elon Musk

Снимка Wikimedia Commons

Илон Мъск

Социалната мрежа Twitter е подала съдебен иск срещу най-богатия човек на Земята Илон Мъск в щата Делауеър. Компанията настоява милиардерът да уважи споразумението за придобиването ѝ на стойност 44 млрд. долара. В своя защита тя дори използва негови постове в Twitter, за да докаже правотата си. Илон Мъск обяви на 8 юли вечерта, че се оттегля от сделката, като обвинява социалната мрежа, че укрива важна за нейната дейност информация.

Делото беше очаквано, тъй като ръководството на компанията беше заплашило вече за подобен ход в случай на провал на придобиването. От своя страна, Twitter обвиняват милиардера, че многократно е нарушавал споразумението, което той е подписал с цел да купи компанията. Най-вече, че е обявявал чувствителна информация публично в социалната мрежа, която е била под клауза за конфиденциалност. Целта на Twitter е да поискат от съда да накара милиардера да финализира сделката.

„Изглежда за Мъск всичко около трансакцията на която той се е съгласил, интереса на Twitter и неговите акционери е просто една сложна шега“, пишат адвокатите в иска към съда.

С него започва може би едно от най-големите дела по търговско право в САЩ за последните няколко години. На пръв поглед залогът е голям – 44 млрд. долара, но реалната цел и на двете страни може да се окаже по-скромна с времето.

Причината е в аргументите и позициите на Мъск и Twitter. Милиардерът твърди, че не му е представена точна информация или, че тя не е коректна. Става дума за броя на фалшиви абонати в социалната мрежа. Това е ключов показател, защото потребителите са основния ресурс, който формира приходите на компанията. Сега, чрез съда, Мъск ще се опита да се направи по-конкретна експертиза за техния брой и дял.

От друга страна, Twitter се придържат към предварителното споразумение за продажбата на компанията. То е обвързващо, като дори и да нямаше иск, Мъск трябва да плати 1 млрд. долара, само заради отказа си от сделката. Според редица американски адвокати, правото е на страната на социалната мрежа.
Но ситуацията може да се промени, ако Мъск успее да убеди магистратите, че броя на фалшиви профили е по-голям от обявения. Тогава, милиардерът ще се опита да свали цената на компанията, като използва съда, като лост за натиск. При подобни високопрофилни дела, най-добрият изход и за двете страни е извънсъдебното споразумение. Тоест, може да станем свидетели на рядък случай на пазарене за голямо корпоративно придобиване, което минава през съда.

Иронията в цялата ситуация е дори още по-голяма. Не само защото, Twitter използва постове на самия Мъск от социалната мрежа, за да аргументира позицията си. А защото при първоначалната оферта на Мъск за 44 млрд. долара за враждебно придобиване, бордът на директорите се противопостави открито на сделката. Те дори започнаха първи стъпки в нейното проваляне, но след „задълбочен анализ“ решиха да я приемат. Сега, ръководството завежда дело, с което иска тя да влезе в сила, след като купувачът се е отказал.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !