САЩ смекчават ограниченията за Huawei

Стоян Ненов Последна промяна на 14 септември 2022 в 14:06 1561 0

Huawei Laptop

Снимка Dmitry Rodionov/Unsplash

Лаптоп Huawei

Американското правителство ще махне някои от ограниченията за китайския IT гигант. Целта е да се улесни работата на американските компании, но не от бизнес гледна точка, съобщава Bloomberg. Стремежът на САЩ е да запазят технологичното влияние на своите дружества при изграждането на световните стандарти - сектор, в който Huawei все още има значително влияние.

През 2019 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп добави Huawei и различни дъщерни дружества към черен списък, който забрани на компании от САЩ да имат търговски отношения с тях. Това доведе до рязко ограничаване на достъпа на Huawei, както до чипове, така и до различни технологии и софтуерни разработки, включително мобилната платформа Android в официалната ѝ версия от Google (самият изходен код е отворен и публичен и може да се използва, но без услугите на американската компания).

Сега Бюрото за индустрия и сигурност към американския Департамент по търговия е издал нова заповед. С нея се разрешава на американските компании да отдават на компаниите в забранителния списък определени технологии и софтуер при конкретни условия. Идеята е така да се реши един от трудните въпроси в момента – как да се знае кои технологии попадат в ограниченията и кои – не.

При сегашната ситуация американските компании имат изрични забрани, а всяка активност с Huawei и другите фирми в списъка, първо трябва да бъде анализирана от институциите и да се издаде отделно разрешително. Процесът е сложен и времеемък и затова повечето от компаниите просто се отказват.

Оказва се обаче, че това е проблем не само за Huawei и за бизнеса на компаниите, но и за лидерската позиция на САЩ по отношение на изработката на нови технологични стандарти. Американските фирми значително са ограничили участието си в общите за индустрията инициативи за изготвяне на нови технологични стандарти в различни области. Така практически САЩ постепенно губи лидерската си роля и тя преминава към други страни, включително Китай.

Битката за лидерство в определянето на технологичните стандарти е от сериозно значение не само за IT бизнеса. Тя има и важна геополитическа роля не само за репутация, но и чий технологии ще са по-разпространени по света. Липсата на активно участие от страна на американския бизнес на теория предава конкурентното предимство към корпорации, които страната е определила като риск за националната си сигурност, коментира Bloomberg.

„Американските участници трябва да са пълноценни в международните организации за стандарти, особено при критичните, но понякога невидими стандарти, които имат голямо значение за националната сигурност и търговията“, коментира Алан Естевез, зам.министър по индустрията и сигурността.

Целта на новата заповед е именно да подобри „лидерството на САЩ в тези критични организации“. Чрез нея американските компании ще могат по-лесно да споделят ограничени технологии с другите фирми, включително тези от черните списъци, когато става дума за процесите по стандартизирането им.

Заповедта няма да върне Android в телефоните на Huawei нито ще осигури достъп до най-новите чипове, от които китайският гигант има нужда. Все пак новото решение може да е важна първа стъпка в тази посока, но в доста дългосрочна перспектива. За сега САЩ нямат намерение да променят тази си позиция и Huawei ще трябва да продължи да разчита на партньори от други страни и собствените си разработки, за да предлага най-новите си устройства.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !