Samsung затваря второто тримесечие с огромни приходи и печалба

Павлин Луканов Последна промяна на 29 юли 2022 в 19:07 2423 0

Samsung

Снимка Babak Habibi/Unsplash

Samsung

Тази седмица част от големите технологични компании обявиха финансовите си резултати за второто тримесечие на годината. Южнокорейският гигант Samsung отново постига впечатляващи резултати с приходи на стойност 77.2 трлн. вона (113.4 млрд. лева), което представлява забележителен ръст от 21% спрямо същия период на предходната година. Що се отнася до чистата печалба, тя е 14.1 трлн. вона (20.7 млрд. лева), а това е с 12% повече на годишна база.

В сезона на финансовите отчети, сред някои от другите технологични гиганти Meta отчете първия в историята си спад на приходите си, макар и само с 1%. Apple пък е генерирала приходи на стойност 83 млрд. долара и чиста печалба 19.4 млрд. долара, спрямо съответно 81.4 млрд. и 21.7 млрд. година по-рано. За компанията от Купертино ще се спрем по-подробно в следващ материал.

Мобилният двигател се задъхва

Подразделението за мобилни устройства и мрежи допринася с 29.34 трилиона вона (43.2 млрд. лева) към общите приходи и 2.62 млрд. вона (3.8 млрд. лева) към печалбата. От компанията обаче отбелязват цялостния спад на пазара на смартфони, който се свива с 9% за разглеждания период. Печалбата също намалява на фона на по-скъпите компоненти, затруднения с логистиката и негативните ефекти от валутните курсове.

Въпреки това са постигнати стабилни продажби на флагманите от сериите Galaxy S22 и Tab S8. Прогнозите на южнокорейците сочат, че пазарът или ще бъде без промяна или ще отбележи лек ръст през второто полугодие. Очаква се и пускането на новите смартфони със сгъваеми екрани, както и ръст при смарт часовниците с разширяване на екосистемата.

Рекорд при другите компоненти

Подразделението за полупроводникови продукти бележи рекордни приходи от 28.5 трлн. вона (41.97 млрд. лева) и оперативна печалба 9.98 трлн. вона (14.7 млрд. лева). Разделът за памети успява да се справи с пазарното търсене и силния долар. По отношение на DRAM компонентите, компанията постига най-големите си продажби на продукти за сървъри досега, но се отчита по-слабо търсене на потребителски продукти като компютри и мобилни устройства.

При NAND флаш продуктите Samsung разширява портфолиото си за SSD дискове предназначени за сървъри. И тук обаче се отбелязва негативното влияние на пазара на мобилни устройства. През второто полугодие се очаква запазване на търсенето на сървъри, което ще помогне на компанията да задържи позициите си.

Подразделението System LSI, което включва и бизнеса със сензори за камери също се представя добре. Отчита се пускането в производство на първите 200-мегапикселови сензори, както и нови клиенти за SoC продуктите в автомобилния сектор. Производството на процесори също е с голям ръст, което се дължи на по-малко загуби, както и повишено търсене. Отбелязва се преминаване към 3-нанометров процес.

Друго голямо подразделение на компанията, SDC, което включва производството на панели за мобилни устройства и телевизори. Тук консолидираните приходи са 7.71 трлн. вона (11.3 млрд. лева), а печалбата е 1.06 трлн. вона (1.56 млрд. лева). Отчита се подобрение при продажбите на дисплеи за смартфони, което се отдава основно на високия клас. На другия полюс са големите LCD екрани, което се дължи на разходите за разработка на QD технологията. Това обаче може да се промени през втората половина на годината. Очаква се ръст в продажбите на OLED екрани за лаптопи на фона на спад в доставките на преносими компютри като цяло.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !