Пазарът на смартфони ще достигне най-ниската си точка от десетилетие

Стоян Ненов Последна промяна на 01 септември 2023 в 14:10 305 0

iPhone

Снимка Cup of Couple/Pexels

Пазарът на смартфони ще достигне най-ниската си точка от десетилетие

През 2023 г. пазарът на смартфони ще разочарова производителите и ще падне до най-ниската си точка от десетилетие насам. Това казват анализаторите от International Data Corporation (IDC) в нова прогноза за световните доставки на смартфоните.

Те понижават значително своите очаквания след като досегашното представяне на пазара не оправдава заложените прогнози, а нагласите за последните няколко месеца на годината също не са оптимистични. Досега IDC прогнозираше, че през 2023 г. пазарът на смартфони ще се свие с 3.2%. Новата прогноза обаче е за спад от 4.6% или 1.15 млрд. доставени устройства. Това ще е най-ниското ниво от десетилетие насам.

IDC посочва две основни причини. Първата е икономическата ситуация, която все още не е оптимална, а инфлацията продължава на много места и това отслабва както възможностите, така и интереса на потребителите. Втората е фактът, че все повече хора задържат устройствата си по-дълго време и ги обновяват по-рядко.

„Въпреки че складовите наличности са се нормализирали, по-голямата част от OEM производителите остават изключително предпазливи в бизнес планирането си за краткосрочен план, като отново отлагат възможността за възстановяване надолу по пътя. Въпреки че пазарът несъмнено ще се върне към растеж, по-дългите цикли на опресняване намаляват темпа на растеж в дългосрочен план, предотвратявайки общия наличен пазар да достигне нивата преди Covid“, казва Набила Попал, директор в IDC.

Според IDC е важно за производителите да изготвят стратегия за увеличаване стойността и да обърнат внимание върху промоции и други стимули, за да привлекат потребителите. „Тъй като потребителите държат устройствата си по-дълго, добрата страна е, че те са готови да платят повече, което от своя страна ще помогне на средните продажни цени да нарастват за четвърта поредна година през 2023 г.“, коментира Попал.

От гледна точка на региони, доставките на смартфони ще спаднат във всички региони. Най-големи ще са свиванията в Латинска Америка и Западна Европа – съответно 6.2% и 6.1%. Най-малки ще са в Китай и САЩ – 3.6% и 3.8%.

При производителите обаче ситуацията е по-различна. Не всички губят. Напротив, има един голям печеливш и това е Apple. Данните сочат, че компанията записва увеличение на пазарния си дял и той ще достигне 19.9%. Ако новият iPhone 15 се представи добре на пазара, то Apple за пръв път в историята си може да оглави световната класация като лидер по брой доставени смартфони за цялата година.

Смартфоните с Android ще понесат основната част от загубите и доставките им ще се понижат с 6%. Свиването е главно при масовите модели. Смартфоните от висок клас продължават да се представят по-добре с минимално свиване, което показва, че не всички усещат кризите еднакво и купувачите са склонни да инвестират в по-скъпи устройства, които да използват по-дълго време. Това са отлични новини за Apple, която традиционно е позиционирана в скъпия ценови клас и се очертава като големия победител.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !