Мобилното приложение EcoHunt е победител в десетото издание на конкурса за студенти “Академия за иновации”

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2023 в 13:01 614 0

Innovation Academy 2023

Снимка Innovation Starter

Мобилното приложение Ecohunt е победител в десетото издание на конкурса за студенти “Академия за иновации”

Победител в тазгодишното издание на „Академия за иновации“ за 2023 г се класира отборът зад мобилното приложение Ecohunt. Той е съставен от студентите Зорница Найденова от Университет за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Илияна Банкова от Университет за национално и световно стопанство (УНСС). Като първенци печелят грант в размер на 10000 лв., пътуване до европейските институции в Брюксел и участие в акселераторската програма на Innovation Starter.

Финалът на десетата кръгла годишнина на “Академия за иновации” се проведе на 2 и 3 юни в София Тех Парк. В тазгодишния конкурс за студентски предприемачески идеи участваха над 50 проекта, от които десет бяха допуснати до финал. “EcoHunt” е мобилно приложение е посветено на почистването на околната среда и подобряване на човешките навици.

”С желание да запазим чиста природата, искаме да ангажираме всички в тази обща мисия“, коментира лидерът на проекта Зорница Найденове, студент в специалност “Геодезия” в УАСГ.

Според нея, това ще стане чрез геймифицирано мобилно приложение на принципа „търсене на съкровища“, като всеки ден се дава мисия, която през деня трябва да се изпълни. Тя допълни, че така почистваме всеки ден с малки стъпки, създава се навик и отговорност към природата и се цели предотвратяване на големите замърсявания и замърсяването на почви, вода и храна.

„Целим решаване на глобален проблем с малки стъпки. Използва се методологията и полезните модели на геймификацията. Имаме разработени функционалности и дизайн”, добавя още Найденова от EcoHunt.

Финансовата награда беше връчена на EcoHunt от Христо Стоянов, представител на Европейски инвестиционен фонд за България, а награда на Европейската комисия - Бойко Благоев, Ръководител отдел Комуникации в представителството на Европейската комисия в България.

На второ място остана отбор “Twisted Technology” със студенти от Технически университет – София, Кристиян Григоров, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” и Димитър Павлов, специалност “Стопанско управление”. Те създават мобилна и уеб платформа, където всеки потребител може да намери и да се свърже с най-подходящия за него сервиз за техника. Отборът им печели финансова премия в размер на 2000 лв. и посещение на европейските институции в Брюксел, както и участие в акселераторската програма на Българска фондова борса Beam lab.

На трето място са студентите от Варненски свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“, отбор Black Window, с участници Доротея Николаева и Цветан Митев, студенти в специалност “Архитектура” и Калина Митева, студентка в специалност “Международен бизнес с английски език”. Те кандидатстваха с идеята си за екологични панели “Green Air”, изработени от мъх и мицел. Отборът им печели финансова премия от 1000 лв.,пътуване до Европейските институции в Брюксел, предметни и поощрителни награди.

Ключови партньори на „Академия за иновации“ са Представителството на Европейската комисия в България, Европейска инвестиционна банка, Българска фондова борса, UniCredit Bulbank и др. Проектът се организира в партньорство с 15 български университета, с финансовата подкрепа на Аурубис България, Софийска вода, част от Веолия, Лукойл България и с продуктовата подкрепа на Кока-Кола България и Нестле България. Генерални медия партньори са Нетинфо, Капитал, БНР, сп. Мениджър, JobTiger.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !