Мъск възнамерява да съкрати 75% от персонала на Twitter

Стефан Николов Последна промяна на 21 октомври 2022 в 11:38 885 0

Twitter

Снимка Edgar Moran/Unsplash

Twitter

Докато сагата с придобиването на Twitter трябва да бъде приключена преди края на месеца, социалната мрежа се готви за големи съкращения. Те ще дойдат независимо дали Илон Мъск ще закупи компанията или не. Но ако милиардерът този път удържи на думата си и поеме социалната мрежа, уволненията може да достигнат до наистина впечатляващи нива, които могат да променят нейната оперативна дейност.

Илон Мъск заяви пред инвеститорите, че възнамерява да съкрати 75% от всичките служители на Twitter. Така от общо 7500 души на работа в социалната мрежа ще останат до малко под 2000 подбрани специалисти и по-изявени такива. Според пазарните анализатори, това може да окаже влияние на способността на социалната мрежа да модерира съдържанието в нея и да премахва постове с вредно такова, както и да предотвратява изтичането на чувствителна информация.

Изданието The Washington Post добавя, че след като сделката бъде затворена, главният изпълнителен директор на Tesla, SpaceX и вече на Twitter, възнамерява да направи проверка на ефективността на своите подчинени, които ще бъдат оценявани чрез стандартната петобална система. Всички, които получат оценки, по-ниски от тройка, ще бъдат съкратени или уволнени. Всъщност, Мъск още през месец юни тази година заяви, че не вижда защо хората с ниска производителност трябва да останат на работа. Според него щатът е раздут изключително много и това сериозно влошава финансовите показатели на Twitter.

Дори Мъск да не поеме ръководството на социалната мрежа, плановете за съкращения в нея са заложени и в момента. В корпоративните документи на компанията се вижда, че настоящият мениджмънт на Twitter е възнамерявало да съкрати разходите за заплати с 800 млн. долара до края на 2023 г. Това означава съкращаването на около една четвърт от служителите или понижаването на щата до около 5600 души.

Компанията е възнамерявала да направи и сериозни съкращения в своята инфраструктура, включително центровете за обработка на данни, които осигуряват функционирането на социалната мрежа, която ежедневно се посещава от над 200 млн. потребители. Причината е в лошото финансово положение на Twitter. За 2021 г. бюджетът на Twitter за заплати на персонала е бил около 1,5 млрд. долара, като в него са включени и високоплатени маркетингови специалисти и няколко хиляди разработчика.

Значителна част от Компанията харчи стотици милиони долари на специалисти, които модерират съдържанието, като премахват туитове, които нарушават правилата на компанията или законите в САЩ. Но сега всички могат с облекчение да кажат, че тези непопулярни мерки относно огромните масови съкращения на личния състав ще бъдат наложени от Мъск, а мениджърите ще могат да запазят лоялността от страна на останалите в компанията специалисти и служители. Това е на практика спасение за мениджмънта на Twitter.

Мъск обеща на инвеститорите, че само след три години ще постигне удвояване приходите на Twitter и ще утрои броя на ежедневните активни потребители, които гледат реклами. Това ще стане чрез привличането на по-ефективни специалисти и внедряването на печеливши иновации, включително предлагането на нови услуги като, например въвеждането на абонамент за достъп до по-ексклузивното съдържание, разширяване рекламните възможности на социалната мрежа, чрез оптимизиране на IT структурата и други.

Според финансовите експерти, Twitter и така е бил пред прага на мащабна реорганизация. Само че при Мъск тя ще бъде по-глобална, понеже ще трябва да докаже на инвеститорите, че може осезателно да увеличи пазарната капитализация на компанията, цената на техните акции, както и на дивидентите от направените от тях инвестиции.

Повече подробности ще разберем на 28 октомври тази година, когато Twitter и Мъск приключат със закупуването на социалната мрежа и Мъск незабавно стане собственик на Twitter.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !