Компания съди Boeing заради космическата ракета SLS

Стоян Ненов Последна промяна на 09 юни 2023 в 12:14 288 0

SLS

Снимка NASA

Компания съди Boeing заради космическата ракета SLS

Базираната в щата Колорадо компания Wilson Aerospace е завела дело срещу Boeing с обвинение, че е откраднала интелектуална собственост, съобщава Ars technica. Въпросната собственост е за инструмент, който е използван за космическата ракета SLS, която е един от най-важните елементи в програмата Artemis на НАСА за връщане на хора на Луната.

Ракетата SLS (Space Launch System) използва 4 двигателя RS-25, които са взети от „пенсионираните“ совалки. След като те изчерпят своя живот, друга компания ще произвежда обновена версия на тези двигатели, която ще е по-икономична.

Двигателният отсек е прикачен към основното тяло на ракетата, в което се съхранява горивото. Boeing е производител именно на основното тяло. Компанията е отговорна и за механизма, който свързва тялото с двигателния отсек. Разбира се, той е доста сложен и от няколко елемента. Един от тях е подобен на Fluid Fitting Torque Device-3 (FFTD-3), който е дело на Wilson Aerospace и според Boeing е необходим за прикрепянето на двигателите.

Wilson твърди, че през март 2014 г. Boeing са се свързали с тях след като са разбрали за въпросния механизъм. Той позволява точно инсталиране и затягане на тръби и гайки в трудно достъпни места.

„Ако двигателите не са монтирани перфектно, ракетата не може да излети. Това беше екзистенциална заплаха за целия проект SLS и особено за Boeing и участието им в този доходоносен проект. Boeing още не е измислила начин да свърже всички компоненти, защото малкото пространство в тази част на ракетата не позволява използването на техните налични инструменти, нито пък други инструменти могат да постигнат нужната екстремна прецизност на затягане, която се изисква от НАСА за програмата SLS“, пише компанията в иска си.

Според Wilson, Boeing е поискала демонстрация на устройството на Wilson, включително с възможност наблюдаващите да видят и изпробват устройството лично. Компанията твърди, че не е осъзнала, че някои от участниците в демонстрацията не са били служители на Boeing. Според Wilson, поне седем от присъстващите са били служители на директни конкуренти на компанията, а Boeing е скрила този факт и дори е създала впечатление, че всички работят в Boeing.

Искът на Wilson гласи, че Boeing и конкурентите са използвали тази демонстрация, за да разгледат документация, чертежи и самото устройство и на базата на получената информация са разработили по-евтино устройство. Wilson се смята за измамена от Boeing, като така е предала интелектуална собственост на конкурентите си.

Wilson твърди още, че според нея използваните от Boeing по-евтини алтернативи в крайна сметка са причината за проблемите с множество течове, които забавиха разработката на SLS. Компанията смята, че това ще стане явно след като делото премине към разглеждане и започнат да се събират конкретни данни от двете компании.

Boeing има кратък отговор. Говорител на компанията казва, че искът е „пълен с неточности и пропуснати факти“. Той допълва, че Boeing ще се защитава в съда.

Wilson пък иска делото да бъде гледано от жури, което да присъди и финансова компенсация за нанесени вреди. Обикновено подобни дела не се гледат от журита.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !