WhatsApp вече позволява заключване на чатове с парола или пръстов отпечатък

Мария Иванова Последна промяна на 17 май 2023 в 12:24 907 0

WhatsApp lock

Снимка WhatsApp

WhatsApp вече позволява заключване на чатове с парола или пръстов отпечатък

"Смятаме, че тази функция ще бъде чудесна за хората, които имат причина от време на време да споделят телефоните си с членове на семейството или за онези моменти, в които някой друг държи телефона ви, когато пристига изключително специален чат" - се казва в публикация в блога на приложението.

"Новите заключени чатове в WhatsApp правят разговорите ви по-лични" - посочва главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг в канала си в Instagram. "Те са скрити в папка, защитена с парола, а известията няма да показват подателя или съдържанието на съобщението" - допълва още той.

Притежаваната от Meta компания заявява, че през следващите няколко месеца планира да добави още опции за сигурност, сред които създаването на персонализирана парола за чатове, както и инструмент за заключването им през придружаващи устройства като смарт часовник например.

Въпреки че WhatsApp предлага криптиране, което позволява само на изпращача и получателя да имат достъп до съдържанието на съобщението, то не важи, когато някой е получил достъп до телефона и може да вижда съобщенията. Новата функция Chat Lock осигурява допълнително ниво на сигурност именно в такива случаи, тъй като дава възможност на потребителите да използват уникална парола за определени чатове, различна от тази на телефоните им.

Chat Lock идва два месеца след като WhatsApp беше изправена пред потенциална забрана в Обединеното кралство съгласно нов правителствен законопроект за онлайн безопасност. Според правоприлагащите органи в страната, криптирането в платформата затруднява разкриването на сериозни нарушения, поради което те искат да отслабят тази функция.

Ръководителят на WhatsApp Уил Каткарт заяви в края на март, че предстоящото законодателство може да отслаби криптирането, което защитава съобщенията в услугата. И добави, че ако правителството нареди на компанията да отслаби функциите си за сигурност, тя ще се противопостави, което може да доведе до забраната ѝ в Обединеното кралство.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !